Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου

Ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους έως το 2015 μπορεί...να επιτευχθεί χωρίς απολύσεις, είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει και το ενδεχόμενο απολύσεων, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Μητρώου Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ρέππας σε 712.076 ανέρχονται οι υπάλληλοι που μισθοδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο (εξαιρούνται όσοι εργάζονται στις ΔΕΚΟ), ενώ απ’ αυτούς οι 636.188 αποτελούν το μόνιμο τακτικό προσωπικό, Ο κ. Ρέππας είπε ότι μέχρι πρότινος η χώρα δεν διέθετε στοιχεία για τους απασχολούμενους του δημοσίου, γεγονός που δημιουργούσε κακή εικόνα για το κράτος εντός και εκτός Ελλάδας. Μάλιστα, εξήρε τη συμβολή του Γιάννη Ραγκούση στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, το 2010, η οποία έγινε η βάση για όλες τις κατοπινές ενέργειες του υπουργείου. Όπως είπε, αυτή η νέα βάση δεδομένων, δηλαδή το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου, θα επικαιροποιείται καθημερινά με ευθύνη των διευθυντών προσωπικού, παρέχοντας πλήρη και ακριβή ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία για τους υπαλλήλους των υπουργείων, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ, ενώ κάθε εργαζόμενος θα έχει το δικό του ψηφιακό προφίλ, με περίπου 75 παραμέτρους. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Ρέππας, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων που θα οδηγήσουν στην τελική διασταύρωσή τους με τη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, προς διόρθωση ορισμένων αποκλίσεων.

Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων
Τα συγκεντρωτικά στοιχεία του υπουργείου, στις 9 Απριλίου 2012, έδειξαν την ύπαρξη 636.188 τακτικών υπαλλήλων στο δημόσιο (μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) και -όπως συμπλήρωσε ο υπουργός- «μπορούμε πλέον να γνωρίζουμε σε κάθε υπηρεσία τα στοιχεία κάθε εργαζομένου και το προφίλ του, όπως σπουδές ή γλώσσες, ώστε έαν έχουμε ειδικές ανάγκες, να ξέρουμε το διαθέσιμο δυναμικό». Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, αυτή τη στιγμή εργάζονται στο Δημόσιο: Τακτικό προσωπικό 636.188 Έκτακτο προσωπικό 49.546 Μετακλητοί, αιρετοί, κτλ 20.242 Σύμφωνα με το υπουργείο, η πρώτη απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων το 2010 είχε δείξει 768.009 εργαζομένους, αν και εκτιμάται ότι ένα 5% δεν κατάφερε να απογραφεί. Έτσι, το 2010 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ενδέχεται να έφτανε τις 790.000, ενώ σήμερα είναι 712.000 (πλην ΔΕΚΟ). Το 2010 αποχώρησαν 53.000 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν 22.000 επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ 2007-2008. Το 2011 αποχώρησαν άλλες 40.000 υπάλληλοι.

«Οι αποχωρήσεις μπορεί να καλύψουν τον στόχο» 
Αναφορικά με τον στόχο της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι οι τάσεις των αποχωρήσεων δείχνουν ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς απολύσεις, όμως απέφυγε να ποσοτικοποιήσει το «ρεύμα» των αποχωρούντων, αφήνοντας ένα «παράθυρο» για απολύσεις. «Πρέπει να μιλούμε με τίμιο τρόπο και να πούμε την αλήθεια» σημείωσε ο κ. Ρέππας, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αποκλείσεις που να δείχνουν ότι ο στόχος των μη απολύσεων είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό δεν είναι βέβαιο, όμως επανέλαβε ότι οι προσλήψεις, οι αποχωρήσεις και οι συνταξιοδοτήσεις «μάς οδηγούν στον στόχο». «Πράγματι, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν απολύσεις στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των οργανισμών του δημοσίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Αυτά τα προγράμματα μπορεί να δώσουν αποτελέσματα και προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε ο υπουργός. Για να δείτε τα στατιστικά του Μητρώου Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου