Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Οδηγός «σαβουάρ βιβρ» για δημοσίους υπαλλήλους

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας παρουσίασε τους οδηγούς ορθής διοικητικής συμπεριφοράς και δικαιωμάτων των πολιτών και επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες. Σε συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη και με στόχο την «τυποποίηση του σύγχρονου επαγγελματικού προφίλ των δημοσίων λειτουργών», το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θέτεις τις προδιαγραφές «πρότυπης συμπεριφοράς» των δημοσίων υπαλλήλων! Όπως τόνισε ο κ. Ρέππας, οι αρχές και οι κανόνες του παρόντος Οδηγού Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς, απευθύνονται σε όλο το ευρύτερο φάσμα του Δημοσίου, δηλαδή σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους των Υπουργείων, των Ανεξάρτητων Αρχών, των αποκεντρωμένων κρατικών Διοικήσεων, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των ΟΤΑ κάθε βαθμού.
Οι πέντε στόχοι του οδηγού
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οδηγός εξυπηρετεί τους εξής στόχους:
1) Προσδιορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά του επαγγελματικού περιβάλλοντος που πρέπει να εξασφαλίζεται κατά τη σύγχρονη δημόσια υπηρεσία, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται σήμερα η διεθνής πρακτική για τη Δημόσια Διοίκηση.
2) Διατυπώνει σαφείς κανόνες συμπεριφοράς για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εξασφαλίζουν οι κανόνες αυτοί όχι μόνον τη σύννομη, αλλά και τη σύμφωνη με την ηθική και τη δεοντολογία συμπεριφορά των υπαλλήλων.
3) Διασφαλίζει την ουσιαστική, ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών αποτρέποντας μια νομικιστική και γραφειοκρατική συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων.
4) Ενημερώνει σαφώς και συγκεκριμένα για τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να αντιμετωπίζει η Δημόσια Διοίκηση τους πολίτες.
5) Εγκαθιδρύει μια νέα ποιοτική σχέση Διοίκησης – πολιτών, που βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, στη νομιμότητα, στη διαφάνεια και στη λογοδοσία της Διοίκησης και των λειτουργών της.

Δεν καπνίζει, έχει επιμελή εμφάνιση, ζητά συγνώμη -όταν πρέπει- από τον πολίτη και... δεν μπαίνει στο facebook 
«Ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να συμπεριφέρεται πάντοτε κατά τρόπο που να καθίσταται άξιος της εμπιστοσύνης του κοινού και να τηρεί σε κάθε περίσταση, τους βασικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς ανεξαρτήτως της ψυχικής του διάθεσης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο «Οδηγός Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς». Τι προβλέπει συγκεκριμένα σε μερικές από τις 49 σελίδες του ο οδηγός για τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων; Έχουμε και λέμε:
- Έχει επιμελημένη και ευπρεπή εμφάνιση.
- Απευθύνεται στους πολίτες στον πληθυντικό.
- Δεν καπνίζει.
- Δεν ακούει μουσική… εκτός αν αυτή προέρχεται από το ηχητικό σύστημα της υπηρεσίας.
- Αν (και μόνο σε αυτή την περίπτωση) προκύψει σοβαρός λόγος για να διακόψει την επικοινωνία του με τους πολίτες, ο δημόσιος υπάλληλος οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον πολίτη και να παρακαλέσει άλλον συνάδελφό του να συνεχίσει τη συναλλαγή.
- Αντιμετωπίζει με διακριτικότητα και ευαισθησία τους πολίτες, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε κατάσταση πένθους, σύγχυσης, ψυχικού κλονισμού ή όταν ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άνεργοι, ηλικιωμένοι ή αναλφάβητοι)
- Διευκολύνει τους πολίτες αντλώντας ο ίδιος από το διαδίκτυο τις κρίσιμες ή ζητούμενες πληροφορίες, ή τους καθοδηγεί ώστε να τις αναζητήσουν μόνοι τους.
- Σε περίπτωση απώλειας φακέλου που αφορά υπόθεση πολίτη οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επανασύστασή του.
- Καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να εξυπηρετεί τους πολίτες αμέσως, δηλ. κατά την πρώτη προσέλευσή τους στην υπηρεσία, προκειμένου να αποφεύγεται η ταλαιπωρία μιας δεύτερης επίσκεψης, εφόσον η φύση του αιτήματος το επιτρέπει.
- Eξυπηρετεί τους πολίτες κατά το ωράριο που έχει ορίσει η υπηρεσία του (...) παραμένοντας και πέραν του ισχύοντος χρόνου εργασίας, εφόσον έκτακτες και εξαιρετικές υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν.
- Δεν πρέπει να κάνει εξωϋπηρεσιακή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή του (ή αλλιώς... ξεχάστε το facebook εν ώρα υπηρεσίας).

Φυλλάδιο για τα δικαιώματα πολιτών και επιχειρήσεων
Tο φυλλάδιο για τα δικαιώματα πολιτών και επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, αποτελεί έναν οδηγό με τα βασικά δικαιώματα πολιτών και επιχειρήσεων με στόχο να διευκολύνεται ο ενδιαφερόμενος στην άσκησή τους με ορθό και αποτελεσματικό τρόπο.
Για να δείτε τον Οδηγό Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς πατήστε εδώ.
Για να δείτε το φυλλάδιο για τα δικαιώματα πολιτών και επιχειρήσεων πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου