Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Σε εφαρμογή το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων

Σε ισχύ τίθεται σήμερα Τρίτη το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους επίορκους και αλλάζει τη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων με τη συμμετοχή ανώτερων δικαστικών λειτουργών και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Οι κυριότερες αλλαγές οι οποίες προκύπτουν από το νόμο 4057/2012 του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι:
1. Προσδιορίζονται σαφώς τα πειθαρχικά παραπτώματα ώστε ο δημόσιος υπάλληλος να γνωρίζει εκ των προτέρων το νομικό πλαίσιο και να αποφεύγει πράξεις ή παραλείψεις πειθαρχικά αποδοκιμαστέες ενώ αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη αυστηρότητα τα παραπτώματα με οικονομικό αντικείμενο. Παράλληλα, θεσπίζεται μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής ώστε να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις μη πειθαρχικής δίωξης λόγω της παρόδου του σύντομου μέχρι σήμερα προβλεπόμενου χρόνου παραγραφής.
2. Αναμορφώνονται οι πειθαρχικές ποινές με τη θέσπιση αυστηρότερων, την εισαγωγή νέων, καθώς και την κλιμάκωση των προβλεπόμενων ενώ για τα βαρύτερα πειθαρχικά παραπτώματα προβλέπεται κατώτατη επιβαλλόμενη ποινή.
3. Αναμορφώνονται τα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία είναι πλέον όργανα διαφορετικά από τα υπηρεσιακά συμβούλια και έχουν ως αποκλειστική αρμοδιότητα την εξέταση των πειθαρχικών υποθέσεων. Σε αυτά συμμετέχουν κατά κύριο λόγο δικαστικοί λειτουργοί προκειμένου να διασφαλίζονται οι αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.
Πειθαρχικές Ποινές
Οι νέες πειθαρχικές ποινές είναι: στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής προϊσταμένου οργανικής μονάδας από ένα έως πέντε χρόνια και αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας. Ακόμα αυξάνεται το όριο της πειθαρχικής ποινής του προστίμου έως τις αποδοχές 12 μηνών. Για υπαλλήλους οι οποίοι έχουν υποπέσει σε ιδιαιτέρως σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει, επιπλέον της πειθαρχικής ποινής, χρηματικό πρόστιμο από 3.000 έως και 100.000 ευρώ. Στις διατάξεις του νόμου 4057/2012 εμπίπτουν: 
1. Οι πολιτικοί υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου που υπάγονται στον Υπαλληλικό Κώδικα. 
2. Το προσωπικό του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και κατέχει οργανικές θέσεις. 
3. Οι πολιτικοί υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ α' βαθμού και β' βαθμού και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών. 
4. Το προσωπικό των ΟΤΑ α' βαθμού και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου