Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ψήφισμα διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη του γραφείου Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Μεσσηνίας

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΣ: α) Περιφερειάρχη Πελοποννήσου β) κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 
Εμείς, οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την τελευταία τριετία με την εφαρμογή των μέτρων των διαδοχικών μνημονίων και της “μεταρρύθμισης” του Καλλικράτη, βιώνουμε τραγικές αλλαγές στα δεδομένα της επαγγελματικής μας κατάστασης:

  • Δαιδαλώδες και αντιφατικό νομικό πλαίσιο, 
  • Σύγχυση αρμοδιοτήτων, 
  • Στοχοποίηση του δημόσιου τομέα ως βασικού υπεύθυνου για τη κρίση που βιώνει η χώρα. 
  • Απαξίωση του έργου των δημόσιων υπηρεσιών και μεθοδευμένη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δημοσίου (τρανταχτό παράδειγμα η αναστολή λειτουργίας των δημοσίων ΚΤΕΟ της χώρας, λόγω της μη έγκαιρης πιστοποίησης τους) 

Πρόσφατα τέθηκε βίαια σε εφαρμογή το οριζόντιο μέτρο της «διαθεσιμότητας» των υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό, καταφανέστατα άδικο, αποτελεί την κορύφωση των ενεργειών που στόχο έχουν την οριστική αποδυνάμωση των δημόσιων υπηρεσιών, την πλήρη απαξίωσή τους και τη δημιουργία των συνθηκών που θα διευκολύνουν την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, με το πρόσχημα της αδυναμίας υποστήριξής τους από το δημόσιο τομέα.
Επιπλέον δρομολογείται η «αξιολόγηση» των υπαλλήλων με σκοπό τη δημιουργία ενός κριτηρίου για τη “νομιμοποίηση” της συνέχισης του μέτρου της διαθεσιμότητας και όχι της αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τα παραπάνω δεν είναι αποκομμένα από την πρόσφατη αυστηροποίηση και διεύρυνση του πειθαρχικού δικαίου των υπαλλήλων, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί αδικίες και καθεστώς τρομοκρατίας (π.χ. σε υπαλλήλους τεχνικών υπηρεσιών) ενώ παράλληλα εντείνει στους πολίτες το κλίμα αντιπάθειας και απαξίωσης για το δημόσιο τομέα.
Καταγγέλλουμε τις πολιτικές της απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών και της στοχοποίησης των υπαλλήλων, από όπου κι αν προέρχονται.
Διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας (Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχες, Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) για την υποστήριξη των εργαζομένων, παρά τα όσα δηλώνονται δημοσίως.
Αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και, ως εργαζόμενοι, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Καταδικάζουμε απερίφραστα περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων που αποδεδειγμένα έχουν εμπλακεί σε καταστάσεις διαφθοράς και συμφωνούμε απόλυτα με τις αυστηρότερες τιμωρίες.
Ζητάμε άμεσα:

  • Αντικειμενική αξιολόγηση του έργου των δημόσιων υπηρεσιών, με γνώμονα την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την εξυπηρέτηση του πολίτη. 
  • Αντικειμενική αξιολόγηση της στελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, δεδομένου της αποχώρησης μεγάλου αριθμού υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης - διαθεσιμότητας. 
  • Ενίσχυση της αποκεντρωμένης δομής των υπηρεσιών της Περιφέρειας, ενόψει και του σχεδιασμού για το νέο Οργανισμό, ώστε να εξασφαλιστεί αφενός η απασχόληση των υπαλλήλων στον τόπο διαμονής τους και αφετέρου η εύκολη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες. 
  • Την ανάκληση της εγκυκλίου σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των Κ.Τ.Ε.Ο. 

Επισημαίνουμε ότι η απαγόρευση της διενέργειας του τεχνικού έλεγχου από τα Δημόσια ΚΤΕΟ έχει ως συνέπεια:
 ▪ την απώλεια δημοσίων εσόδων πολλών εκατομμυρίων ετησίως, σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μας
▪ Θέτει την οδική ασφάλεια σε κίνδυνο, αφού οι πολίτες και φορείς του δημοσίου δεν μπορούν να προσκομίσουν τα οχήματά τους για τεχνικό έλεγχο,(κυρίως φορτηγά εθνικών και διεθνών μεταφορών και μεταφοράς επικινδύνων υλικών, λεωφορεία τουριστικά, αστικά, υπεραστικά, σχολικά και λοιπά οχήματα).
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του τόπου, να σταματήσει την εκμετάλλευση της αγωνίας των εργαζομένων που ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, με την παροχή αυθαίρετων δεσμεύσεων ότι θα ενταχθούν στο μέτρο της κινητικότητας.
Καλούμε τους συμπολίτες μας να κατανοήσουν ότι :
• Η απομάκρυνση-απόλυση δημοσίων υπαλλήλων δεν θα επιφέρει καμία βελτίωση ούτε στην ανεργία που μαστίζει τη χώρα, ούτε στην βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας. Αντίθετα θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και στην αύξηση του κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών για τους πολίτες.
• Η καλλιέργεια κλίματος προνομιακής μεταχείρισης των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό της χώρας που μαστίζεται από την ανεργία έχει σκοπό να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των πολιτών τη μεθόδευση των απολύσεων.
• Καλλιεργείται μεθοδευμένα, από κέντρα εξουσίας και κέντρα ενημέρωσης, ότι η δημόσια διοίκηση είναι υπαίτια για την κρίση που βιώνουμε. Αποκρύπτεται όμως ότι η δημόσια διοίκηση χρησιμοποιήθηκε από τους πολιτικούς της χώρας, για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πελατειακών συμφερόντων και τη στήριξη της πολιτικής επιβίωσής τους.

Βιώνουμε όλοι τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες. 
Οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι προκειμένου όλοι μαζί να αντιστρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση. 
Όλοι μαζί μπορούμε. Κανένας μόνος του 

Οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Περιφέρειας Πελοποννήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου