Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Απάντηση Α.Μανιτάκη σε επίκαιρη ερώτηση


Σε Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τη θεσμοθέτηση ασφαλιστικών δικλείδων για την διακρίβωση των πραγματικά «επίορκων» δημοσίων υπαλλήλων από όσους παραπέμπονται για ήσσονος σημασίας ζητήματα απάντησε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης. Τα βασικά σημεία της απάντησης ήταν:
-Ο νόμος 4093 επιδιώκει να δοθεί ένα τέλος στην ατιμωρησία χρόνων. Δεν εισάγει νέες διατάξεις. Ο θεσμός της αργίας υπήρχε ήδη στον υπαλληλικό κώδικα. Η αυτοδίκαιη αργία αφορά αποκλειστικά και μόνο υπαλλήλους που έχουν παραπεμφθεί για σοβαρότατα πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα. Δεν θα παραμένουν στην υπηρεσία υπάλληλοι που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις. Δεν θα ανεχτούμε υπαλλήλους που διώκονται για πλαστογραφία, για απάτη, για δωροδοκία. Ούτε υπαλλήλους που διώκονται για κλοπή, υπεξαίρεση και για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Μέχρι σήμερα υπήρχε ανοχή και ατιμωρησία αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους άξιους και τους ικανούς από αυτούς που αμαυρώνουν την εικόνα της δημόσιας διοίκησης και παραβαίνουν το νόμο για ίδιο όφελος.
-O μόνος τρόπος να μην σπιλώνονται συλλήβδην οι δημόσιοι λειτουργοί είναι να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν επιτέλους οι λίγοι, οι ελάχιστοι που αποδεδειγμένα δεν σέβονται το λειτούργημά τους.
-Κανένας υπάλληλος που κάνει καλά τη δουλειά του δεν απειλείται. Για να τεθεί κανείς σε αργία δεν αρκεί από μόνη της η κίνηση της ποινικής δίωξης ή της πειθαρχικής διαδικασίας. Ακριβώς για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αυθαίρετη ή εκβιαστική δίωξη, ο νόμος ο ίδιος απαιτεί αμετάκλητη παραπομπή στο ακροατήριο ή στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο.
Επιπροσθέτως, σχετικά με το ζήτημα της πειθαρχικής ευθύνης, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα ήθελε να επισημάνει τα παρακάτω:
-Όλα τα νέα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια συγκροτήθηκαν. Το ίδιο ισχύει και για το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο. Συγκροτήθηκε και το Γ΄ Τμήμα του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου που εξετάζει υποθέσεις υπαλλήλων των ΟΤΑ, το οποίο επί δύο χρόνια δεν λειτουργούσε.
-Ήδη έχουν διαβιβαστεί και εξετάζονται στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, που είναι 1550. Στα πειθαρχικά συμβούλια μετέχουν κανονικά οι δικαστικοί λειτουργοί που ορίσθηκαν ως μέλη, με την εξαίρεση των συμβουλίων σε τέσσερα Υπουργεία, όπου παραιτήθηκαν οι ορισθέντες δικαστικοί λειτουργοί. Το Υ.Δ.Μ.&Η.Δ. κάνει ό,τι απαιτείται, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, για να λειτουργήσουν όλα τα πειθαρχικά συμβούλια. Να σημειωθεί ότι η αναπλήρωση των παραιτηθέντων δικαστικών λειτουργών αποτελεί ευθύνη του αρμοδίου Υπουργού.
-Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο έχει επιταχύνει τους ρυθμούς εργασιών του και εξετάζει περίπου 10-15 υποθέσεις την εβδομάδα από το σύνολο των 450 υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του. Ήδη, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο έχει εκδώσει περισσότερες από τριάντα αποφάσεις μόνο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ενώ το 2012 εξέδωσε συνολικά 199 αποφάσεις.
-Με πρωτοβουλία του Υ.Δ.Μ.&Η.Δ. απεστάλησαν προς έλεγχο στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) το σύνολο των περίπου 1.900 περιπτώσεων υπαλλήλων στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδικήματα τα οποία επισύρουν σοβαρές ποινές από το 2007 και εντεύθεν και τα οποία βρίσκονταν στην διάθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν αξιοποιηθεί καταλλήλως και αρμοδίως. Για τις περιπτώσεις αυτές εξετάζεται από το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. αν παράλληλα έχει κινηθεί και καταλήξει η εκ του νόμου προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία.
-Τέλος, σημειώνεται, ότι με το ν.4093/2012 επιβλήθηκε το διοικητικό μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας σε 885 υπάλληλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου