Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα προμηθειών του Δημοσίου


Με τον εξορθολογισμό του συστήματος δημοσίων συμβάσεων και κρατικών προμηθειών, δεν επιδιώκουμε απλώς να εξοικονομήσουμε πολύ σημαντικούς πόρους του Δημοσίου, ειδικά σε μια περίοδο μεγάλης δοκιμασίας για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Η επιλογή μας είναι να δώσουμε κι ένα καθαρό μήνυμα νοικοκυρέματος του Δημοσίου μέσα από την εξάλειψη κάθε περιττής δαπάνης, αλλά και κάθε παθογένειας γύρω από το σύστημα αυτό. Επιδιώκουμε ένα άλλο ήθος στο Δημόσιο, γιατί αυτό το θεωρούμε προαπαιτούμενο για την οικοδόμηση του κράτους, που οι πολίτες θα σέβονται και θα εμπιστεύονται. Το σαράκι που τρώει τα σωθικά του ελληνικού κράτους από συστάσεώς του, δηλαδή οι αλόγιστες σπατάλες του Δημοσίου, οι οποίες εκτρέφουν τη διαφθορά, τη διαπλοκή και το κρατικοδίαιτο επιχειρείν, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, δέχεται ένα αποφασιστικό πλήγμα με το νέο σύστημα που ήδη είναι στη φάση της πραγμάτωσης. Το τελευταίο οκτάμηνο, αντιμετωπίσαμε αποφασιστικά μια σειρά εκκρεμοτήτων, που αποτελούσαν προϋποθέσεις λειτουργίας της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα και να θωρακιστεί η ανεξαρτησία της. Αυτές τις μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ολοκληρωτική αναμόρφωση του συστήματος, που επιδιώκει ταυτόχρονα τέσσερις μείζονες στόχους:
1. Δημιουργεί προϋποθέσεις για σημαντική εξοικονόμηση πόρων του Δημοσίου, μέσα από τις οικονομίες κλίμακος που επιτυγχάνει. Οταν ένα κράτος δέκα εκατομμυρίων έχει 6.929 Αναθέτουσες Αρχές, κάθε συζήτηση για έλεγχο και εποπτεία περιττεύει. Οι Αναθέτουσες Αρχές μειώνονται περισσότερο από 90% και γίνονται 621. Εξορθολογίζονται τα κριτήρια, γίνεται καλύτερη διαχείριση αποθεμάτων, ενοποιούνται ελλείψεις και δαπάνες.
2. Διασφαλίζει τη διαφάνεια στις προμήθειες του Δημοσίου, με δεδομένο ότι κάθε συναλλαγή άνω των 1.000 ευρώ θα βρίσκεται αναρτημένη στο Διαδίκτυο, στη διάθεση κάθε πολίτη που θέλει να ελέγξει την πολιτεία για τον τρόπο που αυτή διαθέτει τα χρήματά του. Στο Διαδίκτυο θα είναι αναρτημένη η καταχώριση κάθε αιτήματος, προκήρυξης, διαγωνισμού. Επιπροσθέτως, υιοθετούμε νέους, καινοτόμους τύπους δημοσίων συμβάσεων, όπως οι συμφωνίες- πλαίσια.
3. Θέτει τέρμα στις πρόχειρες, αλλά και τις φωτογραφικές προκηρύξεις που έκαναν τους 4 στις 10 διαγωνισμούς του Δημοσίου να ακυρώνονται λόγω προβλημάτων στις προδιαγραφές. Η κατάσταση αυτή είχε ως συνέπεια τη μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση υλικών, τα οποία στο μεταξύ είχαν ξεπεραστεί τεχνολογικά. Τώρα, από τη μια μεριά θα χρησιμοποιούνται πρότυπες προκηρύξεις και συμβάσεις, που θα έχουν προηγουμένως την έγκριση της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά επιπλέον κάθε προκήρυξη θα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση ώστε να εξαλειφθεί και ο παραμικρός κίνδυνος προβλημάτων στις προδιαγραφές ενός διαγωνισμού.
4. Επιλύει άπαξ διά παντός το ζήτημα της τεράστιας γραφειοκρατίας γύρω από τις προμήθειες του Δημοσίου, καθώς από το παλαιό καθεστώς της άναρχης και ανεξέλεγκτης προμήθειας κάθε φορέα του Δημοσίου, που ζητούσε σωρεία χαρτιών, πιστοποιητικών και δικαιολογητικών, περνάμε σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, που καλύπτει ολόκληρη τη διαδικασία για κάθε κρατική προμήθεια: τον προγραμματισμό, τη διαδικασία προκήρυξης, τη διαπραγμάτευση, την ανάθεση και την εκτέλεση μιας δημόσιας προμήθειας.
Το νέο σύστημα έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί και θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη για μεν την προμήθεια αγαθών πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, για δε τις υπηρεσίες στα τέλη του 2013. Η πλήρης υιοθέτηση του νέου συστήματος θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο τουλάχιστον 15%. Πέραν, όμως, από τα οικονομικά οφέλη, θα αποκαταστήσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού για τις προμήθειες του Δημοσίου, εξέλιξη η οποία θα προσθέσει αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα σε αυτή τη λειτουργία της πολιτείας. Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να δίνει το παράδειγμα στην αλλαγή της συμπεριφοράς. Πρώτη αντιμετωπίζει τις παθογένειες που ταλαιπωρούν τους πολίτες και το κάνει χωρίς καθυστέρηση. Σκοπός μας είναι να μην επιβαρύνουμε την τσέπη του Ελληνα φορολογουμένου με καμία απολύτως περιττή δαπάνη. Θέλουμε να λειτουργεί ουσιαστικά το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη με ποιοτικές υπηρεσίες, που σημαίνει διαφανείς, οικονομικές και απολύτως απαραίτητες κρατικές προμήθειες. Το καθεστώς ανοχής στην αδιαφάνεια, τη διαφθορά, το δήθεν «επιχειρείν» μέσω της κρατικής εύνοιας, θεωρούμε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες είναι προσβλητικό για τον πολίτη που δοκιμάζεται και εξευτελιστικό για την κοινωνία, τους θεσμούς και την ελεύθερη αγορά που αγωνίζεται να τα βγάλει εις πέρας. Η μεταρρύθμιση του συστήματος δημοσίων συμβάσεων είναι μια πραγματικά προοδευτική πολιτική πράξη.

Του Αθανασιου Σκορδα Υφυπουργού Ανάπτυξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου