Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Για το σχέδιο νόµου «Οργάνωση Δηµόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» και για την οργάνωση του αγώνα μας


Η τρικοµµατική Κυβέρνηση των µνηµονίων, µε το σχέδιο νόµου του Υπουργείου ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ), προωθεί την ολοκληρωτική διάλυση και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ∆ηµοσίων Υπηρεσιών, με την δροµολόγηση χιλιάδων απολύσεων υπαλλήλων.
Πρόκειται για άλλο ένα νοµοσχέδιο υποταγής και υποτέλειας στις επιθυµίες της τρόϊκας και των δανειστών ΕΕ-ΔΝΤ και ευτελισµού κάθε συνταγµατικής νοµιµότητας. Με διαδικασίες - εξπρές και απαιτώντας µόνο την έκδοση υπουργικών αποφάσεων θα ξηλωθούν οι µισές δοµές του ∆ηµοσίου και θα καταργηθούν εκατοντάδες οργανισµοί, οι υπάλληλοι των οποίων θα απολυθούν.
Στο ν/σ δίνεται το πράσινο φως για την έκδοση των Προεδρικών ∆ιαταγµάτων, που θα ορίζουν τους νέους Οργανισµούς σε υπουργεία, υπηρεσίες, νοµικά πρόσωπα, δήµους κ.λπ., σύµφωνα µε τις εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών τους µονάδων, καθώς και τα νέα οργανογράµµατα που έχει εγκρίνει ήδη το Κυβερνητικό Συµβούλιο Μεταρρύθµισης για όλα τα υπουργεία. Στα νέα αυτά οργανογράµµατα, όπως είναι ήδη γνωστό, προβλέπεται ψαλίδι κατά µέσο όρο 50% σε δοµές και υπηρεσίες, µε τους υπαλλήλους που «περισσεύουν» να τίθενται στη δεξαµενή των 15.000 χιλιάδων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιµότητα ώς το τέλος του 2013, µε βάση τη γνωστή µνηµονιακή δέσµευση. Η µείωση αυτή µάλιστα των οργανικών θέσεων θα γίνεται µε διαδικασία - εξπρές απαιτώντας µόνο την κοινή απόφαση του υπουργού ΔΜΗΔ και του οικείου υπουργού.
Όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά στο πρώτο άρθρο του ν/σ:
«Σχετικά µε τη βελτίωση της οργάνωσης, της λειτουργίας και της αποτελεσµατικότητας, καθώς και για τη βέλτιστη αξιοποίηση των δηµοσιονοµικών πόρων των δηµοσίων υπηρεσιών, των ΝΠΔΔ και των οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις προσωπικού µε κοινή απόφαση του υπουργού ΔΜΗΔ και του οικείου υπουργού».
Με το ίδιο ν/σ καθίσταται δυνατή µέσω έκδοσης Προεδρικών ∆ιαταγµάτων η συγχώνευση/κατάργηση φορέων, οργανισµών, ακόµη και ∆ΕΚΟ, ενώ αφήνει ανοιχτή µέχρι και τη µετατροπή ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, διευρύνοντας µε αυτόν τον τρόπο τη δεξαµενή από την οποία θα αντληθούν οι 15.000 απολύσεις ως το τέλος του 2014, µεταξύ των οποίων οι 2.000 τον ερχόµενο Ιούνη και άλλες 2.000 ως το τέλος του έτους.
Όπως σηµειώνεται στο άρθρο 4
«ΝΠΔΔ, κρατικές ή δηµόσιες επιχειρήσεις και οργανισµοί, ΝΠΙΔ που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δηµόσιους σκοπούς, καθώς και θυγατρικές εταιρείες των ανωτέρω νοµικών προσώπων µπορεί να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να αναµορφώνονται, καθώς και να καταργείται, αντικαθίσταται ή τροποποιείται κάθε νοµοθετική ή κανονιστική διάταξη σχετική µε τη σύσταση, την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρµοδιότητές τους µε Προεδρικό ∆ιάταγµα που εκδίδεται µε πρόταση του υπουργού ΔΜΗΔ, του υπουργού Οικονοµικών και του καθ' ύλην αρµόδιου υπουργού».
Σύµφωνα µε εκτιµήσεις νοµικών, µια τέτοια µετατροπή σηµατοδοτεί και την αλλαγή της σχέσης εργασίας του υπαλλήλου, διευκολύνοντας τις απευθείας απολύσεις.
Στον «Καιάδα» της διαθεσιµότητας οι µακροχρόνια ασθενείς. Το Υ∆ΜΗ∆ αυστηροποιεί το πλαίσιο χορήγησης των αναρρωτικών αδειών, οδηγώντας ακόµη και στην απόλυση όσους υπαλλήλους λαµβάνουν πολύµηνες αναρρωτικές άδειες. Ειδικότερα, σε περίπτωση κάλυψης του ανώτατου χρόνου αναρρωτικής άδειας, που µπορεί κατά περίπτωση να φτάσει τους 12 µήνες, µπορεί κάποιος υπάλληλος να τίθεται αυτεπάγγελτα ή µε αίτησή του σε διαθεσιµότητα διάρκειας ενός έτους ή δύο ετών για δυσίατα νοσήµατα. Αν όμως, δύο µήνες πριν τη λήξη της διαθεσιµότητας, οι υγειονοµικές επιτροπές αποφανθούν πως δεν είναι ικανός να επιστρέψει στα καθήκοντά του, τότε απολύεται υποχρεωτικά.
Σύµφωνα µε το ν/σ, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες δεν µπορούν να υπερβαίνουν τις 10 ηµέρες τον χρόνο, µε εξαίρεση περιπτώσεις δυσίατου νοσήµατος, προβλήµατος κύησης, χειρουργικής επέµβασης ή νοσηλείας τουλάχιστον τεσσάρων ηµερών σε δηµόσιο νοσοκοµείο. Εν τούτοις, ακόµη και για τις βραχυχρόνιες άδειες θα πρέπει να προσκοµίζεται γνωµάτευση θεράποντος ιατρού για άδεια τριών ηµερών ή γνωµάτευση διευθυντή κλινικής ή επικεφαλής µονάδας δηµοσίου νοσοκοµείου για άδεια πέντε ηµερών.
Αλλαγές επιφέρει το ν/σ και στην ιεραρχική εξέλιξη των δηµοσίων υπαλλήλων καταργώντας την απαίτηση συµπλήρωσης ορισµένων ετών προϋπηρεσίας πριν την υποψηφιότητα για θέση τµηµατάρχη ή διευθυντή, ενώ στην περίπτωση θέσης γενικού διευθυντή ο απαιτούµενος χρόνος προϋπηρεσίας περιορίζεται από τα 18 στα 12 έτη. Τέλος, για τους προϊσταµένους οργανικών µονάδων προβλέπεται η υπογραφή συµβολαίων αποδοτικότητας στα οποία θα περιγράφονται οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι που πρέπει να εκπληρώνουν σε ετήσια βάση.
Το συνδιακαλιστικό κίνημα πρέπει να απαιτήσει να αποσυρθεί το απαράδεκτο αυτό σχέδιο νόµου που διαλύει τις ∆ηµόσιες Υπηρεσίες και οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόµενους.
Η κυβέρνηση μετά το τρομοκρατικό μέτρο των επιστρατεύσεων, με την νέα πρόταση του Υπουργού του «νόμου και της τάξης» Δένδια, βάζει στο στόχαστρο και το δικαίωμα της διαδήλωσης. Είναι προφανές ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να θέσει στο γύψο και τα στοιχειώδη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα, σε συνθήκες επιβολής μιας στυγνά αντιλαϊκής πολιτικής φτώχειας, απολύσεων, ανεργίας, περικοπών και άγριας καταστολής.
Οι πρόσφατες εξελίξεις, της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, όλοι οι μέχρι σήμερα αγώνες, απέδειξαν ότι η κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά, με επί μέρους κλαδικούς αγώνες.
Χρειάζεται ένα ενωτικός πανεργατικός, παλλαϊκός αγώνας αντίστασης και διεκδίκησης, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και κοινοβουλευτικές αυταπάτες, για το δικαίωμα στη δουλειά, στην υγεία, στην ασφάλιση, για να μη περάσουν οι απολύσεις, για μη διαλυθεί το δημόσιο σχολείο, για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων.
Επιβάλλεται από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήµατος (Σωµατεία, σύλλογοι, Οµοσπονδίες τοπικά, περιφερειακά και πανελλαδικά κλπ.), με δεδομένη τη συμβιβαστική γραμμή των ηγεσιών ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ, να συγκληθούν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις και να αναληφθούν πρωτοβουλίες αγωνιστικής συνεννόησης και συντονισµού για την υπεράσπιση :
Του δικαιώµατος στην δουλειά : Για να μην περάσουν οι απολύσεις
Των δηµοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, της απεργίας και της διαδήλωσης: Για να σπάσουμε τις επιστρατεύσεις.
Της διαφύλαξης του ∆ηµοσίου, µε έµφαση στους τοµείς των δηµόσιων υποδοµών, της εκπαίδευσης, της υγείας, της ασφάλισης, των κοινωνικών παροχών και των δηµόσιων αγαθών (νερό, ενέργεια, µεταφορές κ.λ.π.).
Πανεργατικός - παλλαϊκός αγώνας-για να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. 

Παύλος Αλεξίου Πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων Π. Ε. Θεσπρωτίας
Μέλος Δ. Σ. ΕΜΔΥΔΑΣ Ηπείρου-Κερκύρας-Λευκάδας
Μέλος Γ. Σ. ΟΣΥΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου