Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ζητούμενο το λιγότερο κόστος και οι περισσότερες υπηρεσίες

Οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί διεθνώς καλούνται να ανταποκριθούν σε μια σαφή πρόκληση: Να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες με λιγότερο κόστος (doing more for less). Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης της PricewaterhouseCoopers (PwC) με τίτλο «Το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης (Future of Government)». Σύμφωνα με τη μελέτη της PwC, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης διεθνώς καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών ξεπερνώντας τους περιορισμούς που υπάρχουν στο εξωτερικό περιβάλλον και τις δυσκαμψίες της δομής και λειτουργίας τους στο εσωτερικό. Επίσης, καλούνται να τα καταφέρουν, μέσα σε μια περίοδο όπου πραγματοποιούνται ραγδαίες αλλαγές σε όλο τον κόσμο. Η νέα εποχή απαιτεί από τις κυβερνήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα παρέχοντας υπηρεσίες που μπορούν να χωρέσουν σε μικρότερους προϋπολογισμούς, ακολουθώντας το γενικότερο πνεύμα των περικοπών, στο πλαίσιο της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων.
Ο Jan Sturesson, επικεφαλής του διεθνούς δικτύου της PwC στον τομέα παροχής υπηρεσιών σε δημόσιους φορείς και οργανισμούς σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Κατά τη γνώμη μας, η δημόσια διοίκηση πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων και να λειτουργεί πολύ διαφορετικά. Περισσότερο ως ένας σύγχρονος ζωντανός οργανισμός, που προσαρμόζεται στην αλλαγή, δημιουργεί πρότυπα και εξελίσσεται για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας καθώς αυτές δημιουργούνται». Σύμφωνα με την PwC για να γίνει η αρχή, οι οργανισμοί πρέπει να επανεξετάσουν τη λειτουργία τους μέσα από τρία διαφορετικά πρίσματα:
- Στο επίκεντρο ο πολίτης: ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών αποτελεσματικά, οικονομικά και στο σωστό χρόνο.
- Εσωτερική-εξωτερική ισορροπία: επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ αποτελεσματικής /αποδοτικής λειτουργίας στο εσωτερικό και εξασφάλισης δημιουργικής ανάπτυξης στο εξωτερικό περιβάλλον
- Βιώσιμα αποτελέσματα: στρατηγική ανάπτυξης της «περιουσίας» της κοινωνίας των πολιτών, με ορθή διαχείριση των πόρων που απαιτούνται για την μακροπρόθεσμη ευημερία – κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική κλπ.
Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Ανδρέου, επικεφαλής του συμβουλευτικού τμήματος της PwC στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι τέσσερα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει η δημόσια διοίκηση του μέλλοντος:
- Ευελιξία: ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν νέες συνθήκες, να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν σε απρόβλεπτα γεγονότα με γρήγορο και αποτελεσματικό (και οικονομικό) τρόπο,
- Καινοτομία: ικανότητα αξιοποίησης νέων ιδεών και μοντέλων λειτουργίας , επιταχύνοντας την αποτελεσματικότητά τους,
- Πνεύμα συνεργασίας: επιδίωξη συνεργασιών με άλλους τομείς και κλάδους της οικονομίας, με άλλες χώρες, με άλλους οργανισμούς. Κοινά έργα /κοινός σχεδιασμός /από κοινού υλοποίηση και δράση,
- Διαφάνεια: υπευθυνότητα για ενέργειες και αποτελέσματα, ειδικά στη σημερινή εποχή που απαιτείται ανάπτυξης κλίματος εμπιστοσύνης και νομιμότητας».

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου