Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Για πρώτη φορά η μειοψηφία καλείται να χρηματοδοτεί την πλειοψηφία

Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Όσο και αν ακούγεται τετριμμένο μία γρήγορη ματιά στα όσα ανακοινώθηκαν απλά επιβεβαιώνουν ότι το δομικό ελληνικό πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί ούτε σε βάθος 10ετίας .
Ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ:
• Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.707.727.
• Ο αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.454.943.
• Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 2.303.466.298,98 ευρώ,
και
• Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 921,19, προ φόρων και κρατήσεων.
Την ίδια ώρα όμως με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, του περασμένου Απριλίου, το σύνολο των απασχολουμένων στη χώρα φθάνει μετά βίας τα 3,6 εκατ. άτομα Κάτι που σημαίνει ότι τα 3,6 εκατ. των απασχολουμένων πρέπει να χρηματοδοτούν -πέραν των δομών, του δημοσίου κτλ- και τις συντάξεις των 2,7 εκατ. πολιτών. Εν ολίγοις για κάθε έναν συνταξιούχο στη χώρα μας αναλογεί 1,3 εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι την ώρα που η διεθνής παραδοχή για να λειτουργήσει ομαλά ένα ασφαλιστικό σύστημα είναι η σχέση 1 συνταξιούχος για 4 εργαζόμενους ασφαλισμένους! Μία αναλογία που θα μικρύνει ακόμα περισσότερο με δεδομένο ότι περίπου 310.000 αιτήσεις ασφαλισμένων για συνταξιοδότηση εκκρεμούν! Επομένως γίνεται αντιληπτό ότι το ελληνικό σύστημα χτύπησε σε αδιέξοδο. Και το πρόβλημα μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο εάν στην εξίσωση προστεθούν και το 1,3 εκατ. των ανέργων που επίσης περιμένουν το επίδομα. Έτσι για πρώτη φορά σε ένα κράτος καλείται η μειοψηφία (τα 3,6 εκατ. απασχολουμένων) να χρηματοδεί την πλειοψηφία (2,7 εκατ. συνταξιούχων + 1,3 εκατ. ανέργων). 
Αποτέλεσμα; Τα λεφτά ποτέ δεν πρόκειται να φθάνουν... Το κενό θα καλύπτεται (για πόσο;) με δανεικά. Στο μεταξύ θα επιχειρείται με διαρκείς περικοπές στις συντάξεις, στις παροχές κοκ και με πρόσκαιρη χρήση της περιουσίας των Ταμείων να περιοριστεί η μαύρη τρύπα. Μεγάλη ελπίδα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στο μέλλον για να αποκατασταθεί η ισορροπία. Μόνο που και στο πιο αισιόδοξο σενάριο η ισορροπία δεν πρόκειται να επιτευχθεί.... Ακόμα και εάν δημιουργηθούν άμεσα 1 εκατ. θέσεις εργασίας (σενάριο βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας...) και απορροφηθούν ισάριθμοι καταγεγραμμένοι άνεργοι η αναλογία συνταξιούχων - εργαζομένων θα φθάσει με το ζόρι στο 1,7 !

Πηγή: newmoney.gr - Του Στέλιου Μορφίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου