Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Έκτακτου Συνεδρίου της ΕΝ.Π.Ε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι εργασίες του Έκτακτου Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με την έγκριση ψηφίσματος από το Σώμα.
Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., Γιάννης Σγουρός, τόνισε: «Προσπαθούμε μόνοι μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Στο πρώτο μας Συνέδριο το Φεβρουάριο, είχαμε συζητήσει για τη διεξαγωγή ενός μονοθεματικού συνεδρίου για τα οικονομικά.
Αν χρειαστεί, θα κάνουμε και ένα έκτακτο Συνέδριο για τα θεσμικά και το εκλογικό σύστημα, όταν παρουσιαστεί κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο ή πρόταση για διαβούλευση.
Ακούσαμε από τον κ. Πασχαλίδη τη σύνοψη με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου μας. Το τελικό κείμενο ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση, θα το στείλουμε στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς και θα περιμένουμε απαντήσεις. Να ευχαριστήσω τον κ. Πασχαλίδη, του οποίου η βοήθεια είναι πολυτιμότατη και τον κ. Γ. Μαχαιρίδη.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Άκουσα από το πρωί με μεγάλη προσοχή όλες τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις των Συνέδρων. Άκουσα τις αγωνίες όλων. Τις κοινές μας αγωνίες. Όλες οι τοποθετήσεις ήταν εξαιρετικού επιπέδου. Έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου, λέει μια παλιά παροιμία. Εμείς στις 13 Περιφέρειες έχουμε βάλει στοίχημα να σπάσουμε αυτό τον κανόνα.
Παρά την έλλειψη χρημάτων, στάση εργασιών δεν κάνουμε. Παλεύουμε να σταθούμε όρθιοι και τα καταφέρνουμε. Περιμένουμε από την Κυβέρνηση βοήθεια αλλά δεν μένουμε εκεί».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, διάβασε στο Σώμα το Δελτίο Τύπου που έστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στην αποχώρησή του από το Συνέδριο.
Το Δελτίο Τύπου έχει ως εξής: «Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στο επεισόδιο στο έκτακτο Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε., έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Την ώρα που ο Τόπος χρειάζεται ενότητα και συνεννόηση, για να αντιμετωπιστεί το νεοναζιστικό μόρφωμα των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής, κάποιοι αρνούνται το διάλογο και καταφεύγουν σε ακρότητες. Αυτό αποδεικνύεται και από το επεισόδιο στο έκτακτο Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε., που ήταν προσχεδιασμένο και οργανωμένο από κομματικούς μηχανισμούς. Όσον αφορά στην προσπάθεια παραποίησης των όσων είπα, θεωρώ ότι είναι ανάξια κάθε σχολιασμού"».
Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. αμέσως μετά δήλωσε: «Με αφορμή την αποχώρηση του Υπουργού Εσωτερικών από το συνέδριό μας, θεωρώ υποχρέωσή μου να απευθυνθώ προς τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών: Η Ένωση Περιφερειών αποφάσισε τη διεξαγωγή του συνεδρίου για τα Οικονομικά των Περιφερειών. Δυστυχώς, τις απαντήσεις που αναμέναμε δεν τις ακούσαμε, εξαιτίας της αποχώρησης του Υπουργού. Περιμένουμε από την Κυβέρνηση τη συνέχιση του διαλόγου που σήμερα δεν έγινε, χωρίς ευθύνη των Περιφερειών. Περιμένουμε τις ουσιαστικές απαντήσεις για την οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών και ζητάμε εκ νέου συνάντηση με τον Πρωθυπουργό». Τα τελικά συμπεράσματα του Συνεδρίου που εγκρίθηκαν εισηγήθηκε το Μέλος του ΔΣ της ΕΝ.Π.Ε. και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Οργάνωσης, κ. Γ. Πασχαλίδης.
Τέλος, ψήφισμα που κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Δ. Βαρελάς, της παράταξης «Αττική Γη» σχετικά με την αποχώρηση του Υπουργού μετά από ψηφοφορία δεν έγινε δεκτό από το Σώμα.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο των Συμπερασμάτων του Εκτάκτου Συνεδρίου της ΕΝ.Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου