Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Παράταση ενός έτους στην αξιολόγηση του Δημοσίου

Για ένα χρόνο παρατείνεται η αξιολόγηση στο Δημόσιοη οποία, σύμφωνα Ν. 4024/2011 έπρεπε να ολοκληρωθεί 31.12.2013. Καθώς όμως, όπως είναι γνωστό, η διαδικασία έχει καθυστερήσει, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία ώς νέα προθεσμία ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2014.
Η τροποποίηση κατατέθηκε κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», καθώς στο αρχικό κείμενο του νομοσχέδιου είχε περιληφθεί διάταξη (άρθρο 10) που όριζε ότι οι προθεσμίες της παραγράφου του 4 του άρθρου 35 του Ν. 4024/2011 παρατείνονται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών. Κατά την επεξεργασία όμως του νομοσχεδίου στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή, οι βουλευτές είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να ορίσει καταληκτική ημερομηνία για την αξιολόγηση και την αναδιάρθρωση στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. 4024/2011 προβλέπει ότι «βάσει του αποτελέσματος της αξιολόγησης και το αργότερο έως 31.12.2013 ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, συντάσσονται νέα οργανογράμματα, καταργούνται υπηρεσιακές μονάδες περιορισμένου αντικειμένου ή αρμοδιοτήτων, μετακινείται ή μετατίθεται το προσωπικό αυτών και καταργούνται οργανικές θέσεις που πλεονάζουν»

Μόνο στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων έχει προχωρήσει η αξιολόγηση
Να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις 10 υπουργείωνστο βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη η αξιολόγηση των δομών έχει προχωρήσει μόνο στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων και όχι στους φορείς τους.
Ειδικά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έχει απαντήσει δια του αρμοδίου υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι σε όλα τα υπουργεία συγκροτήθηκαν Επιτροπές για την αξιολόγηση των δομών και των οργανικών τους μονάδων. Μέλη των επιτροπών αυτών επελέγησαν υπάλληλοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με γνώση και εμπειρία σε θέματα οργάνωσης, με ικανότητες σύνθεσης, ανάλυσης, επικοινωνίας και ομαδικότητας.
Ωστόσο, οι Επιτροπές πλαισιώθηκαν και από την υψηλού τεχνοκρατικού επιπέδου συνδρομή εμπειρογνωμόνων (coaches) από τις χώρες μέλη της ΕΕ, με τη συνεργασία της Task Force και της γαλλικής κυβέρνησης. Το έργο των ομάδων αυτό έχει επικυρωθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση δομών και άλλων φορέων του δημοσίου. Όπως διαβεβαιώνει ο κ. Μητσοτάκης η αξιολόγηση ενεργείται με κριτήρια αντικειμενικά και μεθοδολογία που ανέπτυξε η Ομάδα Συντονισμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων της Γαλλικής Κυβέρνησης και της Task Force. Τα βασικά κριτήρια για την αναδιάρθρωση των δομών είναι:
• Η αξιολόγηση των ασκούμενων αρμοδιοτήτων (κατά πόσο δημιουργεί προστιθέμενη αξία κάθε οργανωτική μονάδα)
• Η αξιολόγηση της αποδοτικότητας των οργανωτικών μονάδων (εάν ο σχεδιασμός είναι ο βέλτιστος δυνατός)
• Η αξιολόγηση των διαδικασιών (κατά πόσο η εκάστοτε δομή επιτρέπει άμεση απόκριση στις απαιτήσεις των πολιτών)
• Η αξιολόγηση της συμβατότητας των δομών με τους στόχους, βάσει ποσοτικών δεδομένων για τις λειτουργικές δαπάνες, τη διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση και τη δυνατότητα μείωσης του κόστους.
• Η δυνατότητα κατάργησης ή και συγχώνευσης υπηρεσιακών μονάδων ή εποπτευόμενων φορέων που δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης.

Πηγή:http://aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου