Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής αδειάζει την κυβέρνηση

Δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2014. Αναλυτικά όλες οι περιπτώσεις αύξησης των φόρων την τελευταία τετραετία.
Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες υπερ-φορολογούνται παρουσίασε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους στόχους του προϋπολογισμού του 2014 και συγκεκριμένα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,9 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας σε συνδυασμό με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη επίτευξη των στόχων.
Επίσης αναφέρουν οι αναλυτές ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερφορολόγηση συγκρίνοντας την Ελλάδα με τις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης.

Ειδικότερα:
- ο συντελεστής ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 23%, έναντι 21,52% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 20,45% στην Ευρωζώνη
-ο υψηλότερος συντελεστής για νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στη χώρα μας στο 26%, έναντι 21,84% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 25,95% στην Ευρωζώνη
-ο υψηλότερος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα φτάνει στην Ελλάδα στο 46%, έναντι 36,66% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 44,52% στην Ευρωζώνη.

Οι αναλυτές έχουν συγκεντρώσει και όλες τις περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι υπάρχει υπερφορολόγηση:
1. Οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές για κάθε κατηγορία εισοδήματος στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτεροι, καθώς με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλεται επιπλέον φόρος από 1% έως 4%.
2. Ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές.
3. Το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα επταπλασιάστηκε από το 2009 φτάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ από μόλις 500 εκατ. Ευρώ
4. Στα ακίνητα προστέθηκε και ο φόρος υπεραξίας
5. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 2010 τέσσερις φορές.
6. Τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν από το 2010 δύο φορές, ενώ οι φόροι στα καύσιμα τρεις φορές.
7. Από τον Μάιο του 2010 επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και από το 2011 και στο φυσικό αέριο Η εξίσωση των φορολογικών συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε αύξηση των φόρων κατά 450%...

Πηγή: matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου