Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Τα ευρωπαϊκά.συνδικάτα προειδοποιούν - Η μείωση των μισθών θέτει υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη

«Η μείωση των μισθών θέτει υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη». Αυτό είναι το μήνυμα-προειδοποίηση που στέλνουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα στους Ευρωπαίους ηγέτες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας.
Στη συνδικαλιστική συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής 13 συνδικαλιστικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος επεσήμαναν την αναγκαιότητα η Ευρώπη να αλλάξει πορεία και πολιτικές ώστε να υπάρξει ανάπτυξη, επενδύσεις και κατ΄επέκταση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Το μήνυμα των συνδικάτων μετέφεραν στους Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Πρωθυπουργός κ.Α.Σαμαράς, στο πλαίσιο τριμερούς κοινωνικής συνόδου πριν τη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των ανώτατων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ευρώπης.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό «να διατεθεί το πλεόνασμα που επετεύχθη, χάρη στις πρωτοφανείς σε επίπεδο ΟΟΣΑ αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού, σε ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας κι όχι στις άγαμες θυγατέρες και στους ένστολους».
Σας παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων με στοιχεία για τη μείωση των μισθών στα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και τις διαπιστώσεις αλλά και τις επισημάνσεις της Συνδικαλιστικής Συνάντησης Κορυφής για τις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας.
Επίσης επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό από τη σημερινή συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου της ΣΕΣ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ (ΣΕΣ)
Τα συνδικάτα προειδοποιούν: Η μείωση των μισθών θέτει υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη
Η λιτότητα απέτυχε, γι’ αυτό το λόγο η Ευρώπη χρειάζεται κατεπειγόντως μια αλλαγή πορείας προειδοποίησαν οι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές ηγέτες σε μια άνευ προηγουμένου συνδικαλιστική συνάντηση κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες. «Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε» δήλωσε η Μπερναντέτ Σεγκόλ, Γενική Γραμματέας της ΣΕΣ.
Από το 2009, οι πραγματικοί μισθοί (μισθοί προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αύξηση των άμεσων φόρων) μειώθηκαν στα 18 από τα 28 κράτη μέλη -23% στην Ελλάδα, 12% στην Ουγγαρία, πάνω από 6% σε Ισπανία και Πορτογαλία, πάνω από 4% σε Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η λιτότητα απέτυχε» πρόσθεσε η κυρία Σεγκόλ. «Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας, χρειάζεται επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Η ΣΕΣ εκτιμά πως 250 δις σε διάστημα 10 ετών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έως και 11 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και πως ένα τέτοιο επενδυτικό σχέδιο αντιπροσωπεύει μόλις το 25% των ποσών που δαπανήθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών καθώς και το 25% των ποσών που χάνονται ετησίως λόγω φοροδιαφυγής και φοροαπάτης. Η ΣΕΣ υπογραμμίζει το γεγονός πως:
• πάνω από 26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άνεργοι – αυξημένοι κατά 10 εκατομμύρια από το 2008.
• 7.5 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι είναι άνεργοι και δεν έχουν κάποια εκπαίδευση ή κατάρτιση
Παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συνδικαλιστικής συνάντησης κορυφής η Μπερναντέτ Σεγκόλ δήλωσε: «Αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την οικονομική, βιομηχανική και ενεργειακή πολιτική. Οι πολιτικές αυτές μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη. Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί – διότι η βιομηχανική πολιτική δεν διαθέτει τα μέσα για τη δημιουργία απασχόλησης, η ενεργειακή πολιτική στερείται φιλοδοξίας ενώ οι οικονομικές πολιτικές βασίζονται στη λιτότητα και την απορρύθμιση: πρόκειται για εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές».
Προειδοποίησε πως «με τις σημερινές πολιτικές λιτότητας, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια χαμένη δεκαετία, μια χαμένη γενιά – και αυτό εξαιτίας της ανεργίας, της μετανάστευσης και της απόγνωσης».
Το μήνυμα των συνδικάτων θα παραδοθεί προσωπικά από τη Γενική Γραμματέα της ΣΕΣ, Μπερναντέτ Σεγκόλ, και τους άλλους συνδικαλιστές ηγέτες στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Προεδρία του Συμβουλίου που συνεδριάζουν σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της Τριμερούς Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής πριν από τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου