Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Η λιτότητα καταστρέφει το κοινωνικό μοντέλο της ΕΕ

Τα μέτρα λιτότητας καταστρέφουν το κοινωνικό μοντέλο της ΕΕ. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας έκθεσης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία επισημαίνει ότι «τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, το οποίο δραστικά μείωσε τη φτώχεια και προώθησε την ευημερία την εποχή μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν διαβρωθεί από βραχυπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικής προσαρμογής». Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η απόπειρα μείωσης του χρέους μέσω δημοσιονομικής προσαρμογής απέτυχε να δώσει κίνητρα για οικονομική ανάπτυξη, απαραίτητη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ειδικότερα για την Ελλάδα, στην έκθεση αναφέρεται ότι τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις υποχώρησαν κατά 35% από το 2008, ενώ η ανεργία αυξήθηκε στο 28%. Παράλληλα, οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προωθούν τον περιορισμό της ευθύνης του ελληνικού κράτους έναντι των πολιτών.
Όπως υπογραμμίζει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα EU Observer η Διεθνής Ένωση Εργασίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι «ορισμένες εκτιμήσεις προβλέπουν 15-25 επιπλέον εκατομμύρια ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την προοπτική του να ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας μέχρι το 2025, εφόσον συνεχιστεί η ίδια πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής».

Πηγή:http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου