Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Οδηγούμαστε σε κατάρρευση ταμείων και διαρκή μείωση συντάξεων

Το Μνημόνιο και οι συγκυβερνώντες οδηγούν στην καταστροφή το συνταξιοδοτικό μας σύστημα και στον αφανισμό τα ασφαλιστικά ταμεία. Πέρα από τις διαχρονικές παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος που συντηρούσαν οι διορισμένες διοικήσεις και οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες (εναλλασσόμενες Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ), όπως πολυνομία και κακοδιαχείριση αποθεματικών, τώρα προσθέτουμε και μια σειρά από αρνητικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην επιδείνωση της κακής κατάστασης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τον διαχωρισμό πριν από τα μνημόνια και μετά.
• Ετσι σήμερα η ανεργία στο 28% στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 7 δισ.
• Η μείωση μισθών κατά 20 μονάδες καταγράφει απώλειες 3 δισ.
• Η εισφοροδιαφυγή, η αδήλωτη εργασία και οι ευέλικτες μορφές εργασίας αποτιμώνται σε 8,5 δισ.
• Η μείωση εισφορών, εργοδοτικών και εργαζομένων κατά 5%, κοστολογείται για τα Ταμεία κοντά στο 1,3 δισ.
• Η περικοπή των κοινωνικών πόρων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης έχει κόστος 1 δισ. – εδώ πρέπει να σημειώσουμε και τα 12 δισ. απώλειες από το PSI.
• Και τέλος, η μειωμένη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ολα αυτά καταδεικνύουν ότι οδηγούμαστε σε διαρκή μείωση των συντάξεων (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ), τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται σε κατάρρευση, οι συντάξεις κινδυνεύουν αν δεν εξευρεθούν άμεσα μόνιμοι πόροι για να στηριχτούν. Δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή μας ο Ν. 3863/2010 που καθιέρωσε την εγγυημένη βασική σύνταξη των 360 ευρώ και την αβέβαιη αναλογική σύνταξη με βάση τα οικονομικά δεδομένα των Ταμείων και με την προϋπόθεση των 35 ετών ασφάλισης, αλλά το κράτος εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη.
Επίσης, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και οι ελαστικές μορφές εργασίας θα οδηγήσουν μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων σε πολύ μικρά ποσά σύνταξης ή και σε καθόλου σύνταξη.
Τα επικουρικά ταμεία με τον Ν. 4052/2012 υποχρεούνται πλέον να εφαρμόσουν μαθηματικό τύπο για την επικουρική σύνταξη, που αν εφαρμοστεί ως έχει με τα σημερινά δεδομένα και για να γίνουμε ξεκάθαροι
- με δημογραφικά δεδομένα,
- συσσώρευση εισφορών,
- επιτόκιο προεξόφλησης,
- μεταβιβασιμότητα σύνταξης,
- μηδενικό έλλειμμα,
- ετήσια αναπροσαρμογή και επικαιροποίηση ανά τρίμηνο,
γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε πρώτη φάση θα έχουμε μειώσεις από 8% έως και 40% στις επικουρικές συντάξεις.
Αλλά σε βάθος χρόνου η επικουρική θα γίνει ένα μικρό φιλοδώρημα στους συνταξιούχους. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η εξαγγελία του υπουργείου Εργασίας για εξορθολογισμό του συστήματος και νέες ενοποιήσεις Ταμείων. Λες και οι ενοποιήσεις τόσο επί υπουργίας της Φ. Πετραλιά όσο και επί Γ. Κουτρουμάνη έφεραν τα αποτελέσματα που έλεγαν.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα επικουρικά ταμεία από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν είχαν χρηματοδότηση, αντιθέτως καταληστεύτηκαν από το PSI, το Χρηματιστήριο, τις άτοκες καταθέσεις κ.λπ.
Όπως και τα επικουρικά έτσι και τα Ταμεία Πρόνοιας τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα ακολουθούν προδιαγεγραμμένη πορεία. Γιατί κι εδώ με μια σειρά νόμων, όπως ο Ν. 3986/2011 και ο Ν. 4093/2012, έφεραν μειώσεις σε πρώτη φάση από 1,94% έως και 83% και από 1η/9/2013 φέρνουν τον υπολογισμό με νέο σύνθετο μαθηματικό τρόπο και μια σειρά παραμέτρων όπως:
* Συσσωρευμένη αξία εισφορών κατά την αποχώρηση του ασφαλισμένου.
* Με συντελεστή βιωσιμότητας.
* Αριθμός συνταξιούχων τη συγκεκριμένη χρονιά.
* Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, με την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου το εφάπαξ βοήθημα θα υποστεί νέα μείωση κατ’ εκτίμησή μας 20% κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου.
Πάντως ενώ μιλάμε για νόμους ψηφισμένους από το 2010, για τον Ν. 3863/2010 τώρα το υπουργείο Εργασίας συστήνει ομάδα εργασίας, για τη διερεύνηση και τον εντοπισμό προβλημάτων και την εισήγηση μέτρων για την ομαλή μετάβαση στις ρυθμίσεις του νόμου. Τακτική και πρακτική που ακολούθησε το υπουργείο Εργασίας τόσο με τον Ν. 4052/2012 για τον μαθηματικό τύπο στις επικουρικές συντάξεις όσο και με τον Ν. 4093/12 για τη νέα τεχνική βάση υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος.
Στα ασφαλιστικά ταμεία η κατάσταση είναι πλέον χαοτική. Πέρα από τους λόγους που αναφέραμε, την κατάσταση έχει επιδεινώσει και η τραγική έλλειψη προσωπικού. Λόγω της αβεβαιότητας (περικοπή συντάξεων, εφάπαξ, αύξηση ορίων ηλικίας) που επικρατεί στο ασφαλιστικό σύστημα, μεγάλος αριθμός έμπειρων υπαλλήλων αποχώρησε με συνταξιοδότηση. Παρά την τραγική εικόνα στελέχωσης με προσωπικό των ΦΚΑ, το υπ. Εργασίας έδωσε στη διαθεσιμότητα και 586 υπαλλήλους (ενώ δήλωναν ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση λόγω έλλειψης προσωπικού).
Για να πιάσουν τον στόχο που έχει θέσει η τρόικα για 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και ενώ έλεγαν ότι αυτές οι διαθεσιμότητες έχουν στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των Ταμείων, φρόντισαν μόνοι τους να διαψευστούν, με την προκήρυξη του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μην έχει ούτε μία θέση για υπάλληλο στο υπ. Εργασίας και στους φορείς που εποπτεύει. Αλλωστε γι’ αυτό δεν γίνεται καμία ουσιαστική προσπάθεια για να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για απόδοση της σύνταξης, που κυμαίνεται από 1 χρόνο έως και 5 σε κάποιες περιπτώσεις. Για μας οι στόχοι που έχει θέσει αυτή η κυβέρνηση με βάση τις επιταγές της τρόικας είναι ξεκάθαροι:
* Μείωση κύριας σύνταξης.
* Μείωση επικουρικής σύνταξης.
* Μείωση εφάπαξ.
* Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων.
*Νέες απολύσεις εργαζομένων από τους ΦΚΑ.
Αυτά είναι πλέον ξεκάθαρα και άμεσα εκτελεστά. Εχουν ψηφιστεί στα μνημόνια και στα μεσοπρόθεσμα προγράμματα στήριξης.

Πηγή: http://www.efsyn.gr - Θανάσης Καποτά Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου