Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Το μέλλον των συντάξεων. Ανησυχίες και προβληματισμοί

Συμφέρουσα επιλογή αποτελεί για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων η πρόωρη έξοδος στη σύνταξη, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η παραμονή στην αγορά εργασίας δεν έχει ιδιαίτερα οφέλη. Μερικές από τις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο ταχύτερης συνταξιοδότησης είναι οι εξής:
-Όσοι συνταξιοδοτούνται τώρα από το δημόσιο, και μέχρι τέλος του 2016 ( εκτός και εάν αλλάξει αυτή η πρόβλεψη του νόμου και σταματήσει νωρίτερα το μεταβατικό αυτό καθεστώς) οι αποδοχές τους υπολογίζονται με τον μισθό του Οκτωβρίου του 2011. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη σύνταξη αφού αυτή δεν θα υπολογιστεί με το ενιαίο μισθολόγιο που ισχύει από το 2012 και τον τελευταίο μισθό.
-Οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) που, παράλληλα, δεν έχουν και θέσεις προϊσταμένων έχουν υποστεί μεγάλη μείωση με το ενιαίο μισθολόγιο. Και με την σύνταξη σαφώς θα λαμβάνουν υψηλότερες, κατά κυριολεξία, αποδοχές. Ειδικά εάν έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
-Από 1/1/2015 θα εφαρμοστεί το νέο … ενιαίο μισθολόγιο . Δηλαδή θα κουρευτούν πολλές αποδοχές που εξακολουθούν να εξέχουν από τις καθολικές ρυθμίσεις του 2012. Κατά πρώτον αυτό θα πλήξει κάθε εργαζόμενο που δεν έχει υψηλά τυπικά προσόντα και πτυχία.
-Χρονιά με την χρονιά θα μειώνεται και άλλο το εφάπαξ. Και αυτό καθώς με τον μαθηματικό τύπο θα λαμβάνονται υπόψιν οι εισπράξεις (εισφορές) κατά την τελευταία 15ετία και, αντιστοίχως, οι πληρωμές κατά το ίδιο διάστημα. Και καθώς θα εισερχόμαστε πιο βαθειά στο μνημόνιο όλο και περισσότεροι υπάλληλοι του δημοσίου και των νομικών προσώπων (ΝΠΔΔ) θα φεύγουν προς την σύνταξη, ενώ οι μισθοί των εναπομεινάντων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα θα καθεύδουν. Κατά συνέπεια, χρονιά με τη χρονιά όλο και θα περιορίζεται η παροχή.
-Από 1/1/2015 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνουν αναλογία (των ετών ασφάλισης) από την κρατική σύνταξη των 360 ευρώ, συν την αναλογία επί των εισφορών που κατέβαλαν. Και με αυτόν τον υπολογισμό προκύπτει μεγάλη μείωση στις συντάξεις. Κυρίως όσων έχουν λιγότερα από 35 έτη ασφάλισης.) Και για να θεμελιώσει κανείς δικαίωμα στο ΙΚΑ απαιτούνται 35 έτη ασφάλισης (10.500 ένσημα). Άρα, ο μητέρες με ανήλικο, όσοι φεύγουν με 15ετία (Βαρέα) κ.λπ. έχουν πραγματικό κίνητρο να συνταξιοδοτηθούν μέχρι 31/12/2014.
-Τέλος, υπάρχει ο κίνδυνος αιφνιδιασμού των ασφαλισμένων μετά την μελέτη του Ασφαλιστικού από το ΚΕΠΕ που έχει προαναγγείλει, αλλαγές στα όρια ηλικία από τις αρχές του χρόνου. Το σχετικό νομοσχέδιο, με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα έρθει το φθινόπωρο στη Βουλή προφανώς δεν προμηνύει θετικές εξελίξεις για τους ασφαλισμένους.

Πηγή:megabox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου