Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Η μόλυνση της προκατάληψης

Η προκατάληψη ανήκει στο σύνολο εκείνων των πεποιθήσεων που δε γεννιούνται από τη λογική. Έτσι, ως προκατάληψη νοείται μια γνώμη ή ένα σύνολο γνωμών ή και ολόκληρη θεωρία, την οποία αποδεχόμαστε χωρίς να την επαληθεύσουμε. μια στάση αντίθετη με το πνεύμα του διαφωτισμού, όπου οι πηγές της γνώσης είναι ο ορθός λόγος και η εμπειρία.
Ο ορισμός της προκατάληψης μας βοηθάει να τη διακρίνουμε από οποιαδήποτε άλλη μορφή εσφαλμένης γνώμης. Είναι μια εσφαλμένη άποψη που θεωρείται ακλόνητα σωστή, δεν μπορεί όμως κάθε εσφαλμένη άποψη να είναι προκατάληψη. Γενικά, μπορούμε να διακρίνουμε όλες τις μορφές σφάλματος που μπορούν να διορθωθούν μέσω της λογικής και της εμπειρίας. Η προκατάληψη όμως είναι ένα σφάλμα που δεν διορθώνεται ή διορθώνεται πολύ δύσκολα, γι’ αυτό είναι κοινωνικά επικίνδυνο.
Η δύναμη της προκατάληψης οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η πίστη σε μια ψεύτικη γνώμη συχνά ανταποκρίνεται στις επιθυμίες μας, διεγείρει τα πάθη μας, ικανοποιεί τα συμφέροντά μας. Η προκατάληψη ριζώνει πιο εύκολα σ’ εκείνους που είναι ήδη ευνοϊκά προδιατεθειμένοι απέναντί της ή έχουν ήδη κάποιο είδος πρόληψης, π.χ. θρησκευτικούς δογματισμούς, πολιτικές ιδεολογίες.
Η πιο χρήσιμη διάκριση μεταξύ των ειδών προκατάληψης είναι αυτή μεταξύ ατομικών και συλλογικών προκαταλήψεων. Οι ατομικές προκαταλήψεις-δεισιδαιμονία, βασκανία, γρουσουζιά, κακό μάτι κ.ά. είναι μάλλον ακίνδυνες ή δεν έχουν κοινωνική επικινδυνότητα. Οι συλλογικές προκαταλήψεις προέρχονται από τη διαστρέβλωση στον τρόπο με τον οποίο μια κοινωνική ομάδα κρίνει μια άλλη, προκαλώντας παρεξηγήσεις, ανταγωνισμούς, έχθρες, περιφρόνηση, χλευασμό.
Οι συλλογικές προκαταλήψεις είναι αναρίθμητες με τις πιο σημαντικές ιστορικά την εθνική και την ταξική.
Η εθνική προκατάληψη είναι μια από εκείνες που μολύνουν το μυαλό μας και από τις πιο επικίνδυνες, γιατί είναι δύσκολο να ξεριζωθεί. Πρόσφατη έρευνα (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 23-27 Ιουνίου, 2014) έδωσε μια εικόνα των εθνικών μας προκαταλήψεων, μια εικόνα που δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για την ποιότητα της παιδείας μας! Πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει έθνος που να μη συντηρεί έμμονη, επίμονη ιδέα, που δύσκολα αλλάζει για την ταυτότητά του και το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα έθνη.
Όσον αφορά στην ταξική προκατάληψη, αυτή είναι ένα δεδομένο της κοινής εμπειρίας. Η προκατάληψη συμβάλλει στη γέννηση της ταξικής σύγκρουσης, χωρίς φυσικά να είναι η μόνη γενεσιουργός αιτία. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι ενισχύεται από την προκατάληψη, η οποία ευθύνεται για τον αρνητικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι δύο αντίπαλες τάξεις η μια την άλλη.
Οι προκαταλήψεις στη χώρα μας δεν έχουν τελειωμό...Το που θα οδηγήσει το περιβάλλον προκατάληψης που έχει δημιουργηθεί δεν είναι γνωστό, αν κρίνω όμως από τις αντιδράσεις νουνεχών ανθρώπων αρχίζει να ενοχλεί τουλάχιστον στο επίπεδο της αισθητικής. Αν η αισθητική έχει ρόλο στη χώρα μας...αυτό είναι ζητούμενο!
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω: οι προκαταλήψεις γεννιούνται στο μυαλό των ανθρώπων και η καταπολέμησή τους απαιτεί ανάπτυξη των γνώσεων και εκπαίδευση.
Η δημοκρατία δημιουργεί το περιβάλλον καταπολέμησης της προκατάληψης, αφού εκεί οι γνώμες είναι ελεύθερες και επομένως αναγκασμένες να συγκρούονται και μέσω της σύγκρουσης να εξαγνίζονται.
Για να απελευθερωθούν όμως από τις προκαταλήψεις οι άνθρωποι χρειάζονται πρώτα απ’ όλα να ζουν σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία με εκπαιδευτικό σύστημα που το υπηρετούν φωτισμένοι δάσκαλοι...

Πηγή: http://www.matrix24.gr - Χρήστος Β. Μασσαλάς
Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
e-mail: cmasalas@cc.uoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου