Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Στην 91η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα για την ισότητα των φύλων

Σε σύνολο 142 χωρών παγκοσμίως η Ελλάδα τοποθετείται στην 91η θέση όσον αφορά την ισότητα των φύλων, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που παρουσιάζει αποκλειστικά το Tvxs.gr. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες δέκα θέσεις συμπεριλαμβάνονται χώρες όπως η Ρουάντα, η Νικαράγουα και οι Φιλιππίνες.
Η έκθεση για να καταλήξει σε κατάταξη των χωρών λαμβάνει υπόψιν την οικονομική συμμετοχή των δυο φύλων στο νοικοκυριό και τις δυνατότητες εξέλιξης, το επίπεδο εκπαίδευσης, την υγεία και την πολιτική παρουσία μέσα στην κοινωνία. Με το «0» να αντιστοιχεί στην απόλυτη ανισότητα και το «1» στην απόλυτη ισότητα (καμία χώρα δεν το αγγίζει) η Ελλάδα βαθμολογείται με 0,678.
Οι άντρες υπερέχουν σε όλα έναντι των γυναικών εκτός από την συμμετοχή στην εκπαίδευση των νέων και στο προσδόκιμο επιβίωσης. Άντρες και γυναίκες είναι ίσοι μόνο στον χαρακτήρα της επαγγελματικής ενασχόλησης (επιστήμονες και χειρώνακτες). Σχεδόν απόλυτη ισότητα καταγράφεται στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας (0,995 και 0,979 αντίστοιχα). Μέτρια επίπεδα ισότητας εμφανίζονται όσον αφορά τα οικονομικά (0,643) και σχεδόν απόλυτη ανισότητα όσον αφορά την πολιτική παρουσία (0,096). Σημειώνεται ότι στην 92η θέση βρίσκεται η αφρικανική Ζουαζιλάνδη και στην 90η η Σλοβακία.

Η πρώτη δεκάδα
Οι χώρες που επιτυγχάνουν την μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων είναι κατά σειρά οι εξής:

Ισλανδία
Φινλανδία
Νορβηγία
Σουηδία
Δανία
Νικαράγουα
Ρουάντα
Ιρλανδία
Φιλιππίνες
Βέλγιο

Η Ισλανδία επιτυγχάνει απόλυτη ισότητα όσον αφορά την εκπαίδευση, σχεδόν απόλυτη όσον αφορά την υγεία (0,965), πολύ σημαντική αναφορικά με την οικονομική δραστηριότητα (0,817) και τέλος αξιοσημείωτη πολιτική παρουσία των γυναικών (0,655).

Ο ευρωπαϊκός Νότος
Στον λεγόμενο με όρους ευρωκρίσης «ευρωπαϊκό νότο» η Ελλάδα είναι τελευταία. Της Ελλάδος προηγούνται η Ιταλία στην 69η θέση, η Πορτογαλία στην 39η και η Ισπανία στην 29η θέση.
Παρά τα μέτρα λιτότητας και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία τα επίπεδα ισότητας είναι μεγαλύτερα όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα (0,719 και 0,647 αντίστοιχα). Περισσότερες γυναίκες συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική επίσης (0,212 και 0,314 αντίστοιχα).
Συγκριτικά, προηγούνται μεταξύ άλλων η Βρετανία στην 26η θέση, η Γαλλία στην 16η, και η Γερμανία στην 12η. Ειδικότερα, στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης η ισότητα όσον αφορά τα οικονομικά είναι μεγάλη (0,739) όπως και η πολιτική παρουσία (0,4).
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι με τους ουραγούς. Σε σύνολο 28 κρατών-μελών βρίσκεται στην 24η θέση ακολουθούμενη κατά αρνητική σειρά από την Ουγγαρία (93η θέση), την Κύπρο (95η θέση), την Τσεχία (96η θέση) και την Μάλτα (99η θέση).

Στον κόσμο
Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται πως στην πλειονότητα των 142 κρατών επιτυγχάνεται σχεδόν απόλυτη ισότητα στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας. Σε κράτη της Αφρικής ή της Ασίας υπάρχει μερική ανισότητα όσον αφορά την εκπαίδευση, βέβαια.
Οι μεγαλύτερες διαφορές καταγράφονται στον οικονομικό τομέα και στην πολιτική. Στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις χώρες της Αφρικής η ισότητα είναι μεγαλύτερη όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα, ενώ σε χώρες ανδροκρατούμενες, όπως τα εμιράτα, ή ισλαμιστικές, όπως το χαλιφάτο του Μπρουνέι και το Ιράν, καταγράφεται σχεδόν απόλυτη ανισότητα στην πολιτική παρουσία.
Κατά μέσο όρο, παγκοσμίως η συμμετοχή γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα καταγράφει μια μερική ισότητα με αυτή των ανδρών (0,596). Η πρόσβαση και η απόλαυση της εκπαίδευσης όπως και η υγεία καταγράφουν σχεδόν απόλυτη αντιστοιχία μεταξύ των δυο φύλων (0,935 και 0,960 αντίστοιχα). Σε πολιτικό επίπεδο, οι γυναίκες είναι απούσες αφού το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ βαθμολογεί τον τομέα με 0,214.
Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, με την κλίμακα του «0» ως απόλυτη ανισότητα και του «1» ως απόλυτη ισότητα, οι σχέσεις ανδρών και γυναικών βαθμολογούνται με 0,67 – κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν πολλά βήματα ακόμη να γίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου