Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

“Νέα δεδομένα” για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ

Τι αλλάζει για Πειθαρχικά, προϊσταμένους (ΦΕΚ)
Στο Νόμο 4304/2014 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 234/23-10-2014), “Έλεγχο των Οικονομικών και Πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις”, περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουμε:
-την σύσταση Επιτροπής στο ΥΠΕΣ για τη σύνταξη «Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
-τη δυνατότητα να παραμείνουν στη θέση τους οι Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων μέχρι την αντικατάστασή τους
-τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου με ιατρό εργασίας
…ενώ ταυτόχρονα, παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τη συγκρότηση και λειτουργία Πειθαρχικών Συμβουλίων αλλά και λεπτομέρειες για τη διαδικασία κατά την οποία οι υπάλληλοι κρίνονται για πειθαρχικές υποθέσεις.
Αναλυτικά, όπως αναφέρει σε σημειωμά της η ΠΟΕ-ΟΤΑ:

Άρθρο 22
Επιτροπή Κωδικοποίηση Δικαίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Στο Υπουργείο Εσωτερικών συστήνεται Επιτροπή για τη σύνταξη «Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Έργο της Επιτροπής αποτελεί η σύνταξη «Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης», με την κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, όπως ιδίως των διατάξεων που ρυθμίζουν, για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους νομικών προσώπων και επιχειρήσεών τους, την οργάνωση και λειτουργία τους, την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων τους, κάθε ζήτημα εσόδων, δαπανών, οικονομικής λειτουργίας και αναπτυξιακής πολιτικής τους.
Η Επιτροπή αποτελείται από:………………………………………………………..
Με τη διάταξη αυτή (άρθρο 22) συστήνεται Επιτροπή Κωδικοποίησης Δικαίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα συντάξει-κωδικοποιήσει τη νομοθεσία που θα αφορά τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό.

Άρθρο 23
«Στον τίτλο και στο α΄ εδάφιο του άρθρου 7 του Ν.4111/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, μετά τις λέξεις «των Υπουργείων» προστίθενται οι λέξεις «και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την 1-9-2014.»
Με τη διάταξη αυτή (άρθρο 23ο) επεκτείνεται και στους Ο.Τ.Α. η δυνατότητα να παραμείνουν, μετά από αίτησή τους στην υπηρεσία μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση νέων Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Η διάταξη αυτή ισχύει στην περίπτωση που απολύονται αυτοδίκαια από την υπηρεσία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Άρθρο 27
«Η παρ.10 του άρθρου 12 του Ν.4071/2012 (Α΄ 85) αντικαθίσταται ως εξής:
«Για την προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων κατά την εργασία, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις του Ν.3850/2010, είναι δυνατή η σύναψη από τους Ο.Τ.Α., εφόσον ο φορέας δεν διαθέτει τακτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση της ανάγκης αυτής, συμβάσεων μίσθωσης έργου (κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν.2527/1997) με ιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας ή δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών (της παρ.2δ του άρθρου 15 του Ν.4281/2014) με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παρέχουν συναφείς υπηρεσίες. Νομίμως έχουν καταρτιστεί συμβάσεις μίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και ιδιωτών για τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων βάσει των διατάξεων του Ν.3850/2010, καθώς και του προισχύσαντος Ν.1568/1985.»
Με τη διάταξη αυτή (άρθρο 27ο) δίνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου ή Δημοσίων Συμβάσεων παροχής υπηρεσιών με Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα για την παροχή υπηρεσιών (Ιατρός Εργασίας και Τεχνικός Ασφάλειας) μεταξύ των Ο.Τ.Α. για τη διασφάλιση της Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3850/2010.

Άρθρο 30 Το άρθρο 146Α του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (Υπαλληλικός Κώδικας, Ν.3528/2007, Α΄ 26) όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:……………………………………………………………….
Με τη διάταξη αυτή (άρθρο 30) τροποποιούνται-επαναδιατυπώνονται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τη συγκρότηση και λειτουργία του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., των Δήμων και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου