Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Σε κοινωνικό κραχ οδηγεί η εκτίναξη της ανεργίας

Η εκτόξευση της ανεργίας των νέων έως 24 ετών στο πρωτοφανές ποσοστό του 42,5% (1 στους 2 νέους είναι άνεργος) αλλά και η επιβεβαίωση από τους πρώτους μήνες του 2011 του φαινομένου (για πρώτη φορά μεταπολεμικά) σύμφωνα με το οποίο οι οικονομικά μη ενεργοί είναι περισσότεροι των οικονομικά ενεργών θα επιβεβαιώσουν ότι «το κραχ της ανεργίας θα μετεξελιχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα σε κοινωνικό κραχ» επεσήμανε μιλώντας στον Κρήτη Fm 101,5 και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Καφές και Σχόλια» με την Κατερίνα Πολύζου, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σάββας Ρομπόλης.
Παράλληλα, ο κ. Ρομπόλης εξέφρασε τη δυσοίωνη βεβαιότητα ότι το πρώτο έτος σοβαρής κρίσης για το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι το 2016: «Το 2016 θα είναι το πρώτο έτος κρίσης για το ασφαλιστικό. Για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις θα πρέπει να δοθούν επιπλέον 950 εκατομμύρια ευρώ το 2016, το 2017 1,4 εκ. ευρώ ενώ το 2018 2,5 εκ. ευρώ.
Επομένως για τις επόμενες δύο δεκαετίες το ασφαλιστικό σύστημα θέλει ιδιαίτερη φροντίδα όταν γνωρίζουμε καλά τις μεγάλες μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση που επιβάλλονται από τα μνημόνια».
Σε ότι αφορά την Ε.Ε., ο κ. Ρομπόλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός ευρύτατου κοινωνικού μετώπου, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στους πολίτες της Ευρώπης, ενώ σε επίπεδο διαπραγματεύσεων θεωρεί ότι:
«Πρέπει να γίνει ένα μείγμα συλλογικών διαπραγματεύσεων, βελτίωσης του επιπέδου των μισθών, κινητοποίηση της ζήτησης, επαναδραστηριοποίηση του αχρησιμοποίητου παραγωγικού δυναμικού».


Πηγή: http://kritifm1015.gr/rompolis-anergia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου