Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Πρωτιά για την Ελλάδα στη λίστα με τις χειρότερες χώρες για να επενδύσει κανείς

Με τον σαφή τίτλο «Που να μην επενδύσετε στην Ευρώπη», ο Economist παρουσιάζει τα στοιχεία της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για το πόσο ελκυστικές είναι 189 χώρες του κόσμου στις επιχειρήσεις.
Η Ελλάδα μας, μια χώρα που απογειώνεται σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της, σημειώνει τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη με τη Σλοβενία και την Ιταλία να ακολουθούν από κάποια απόσταση.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε την ετήσια έκθεσή της με το κωδικό όνομα «Doing Business». Ήτοι: πού αξίζει κανείς να επενδύσει τα χρήματά του και να ξεκινήσει μια επιχείρηση. Το άμεσο συμπέρασμα είναι ότι αν θέλει κάποιος να επενδύσει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, θα πρέπει να αναλάβει και το ρίσκο της απόφασής του. Υπό αυτό το πρίσμα, η θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στη λίστα ενδεχομένως να είναι και κατανοητή. Η χώρα μας είναι στην πρώτη θέση των χωρών που εντάσσονται στη «μαύρη λίστα» των προς επένδυση χωρών. Ακολουθούν η Σλοβενία, η Ιταλία και η Κύπρος.
Όπως αναφέρει ο Economist, τα αποτελέσματα της έκθεσης σηκώνουν πολλή συζήτηση, καθώς είναι φανερό πως υπάρχει ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την περιφέρεια της Ευρώπης, ειδικά μετά την εξάπλωση της κρίσης.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα χειρότερο αν λάβουμε υπόψιν μας ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν στο ότι τίποτα άλλο δεν χρειάζεται πια να αλλάξει στη χώρα και ότι πρώτη προτεραιότητα μας πρέπει να γίνει η επιστροφή στο παρελθόν.
Το βασικό κριτήριο για μια σημαντική επένδυση είναι να υπάρχει στη χώρα ένα γρήγορο και ευέλικτο σύστημα υποδοχής του επενδυτή και όχι ένα νομικίστικο, ληθαργικό καθεστώς. Και είναι αλήθεια, σημειώνει το άρθρο, πως σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Σλοβενία, που χτυπήθηκαν από την κρίση, το να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο -σε αντίθεση με τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου οι συνθήκες είναι σχεδόν ιδανικές.
Η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Σλοβενία χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες για να υπογραφεί συμβόλαιο συνεργασίας με μια ξένη επιχείρηση. Στην Ελλάδα, αντιστοίχως, μπορεί να κρατήσει ακόμα και τέσσερα χρόνια. Το μόνο καλό είναι ότι οι δικηγόροι στη χώρα δεν θα μείνουν ποτέ χωρίς δουλειά, σημειώνει σκωπτικά το άρθρο.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου