Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Νέο ΕΣΠΑ: Πώς θα κατανεμηθούν οι πόροι στις Περιφέρειες

Προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 19 δισ. ευρώ, της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 -2020, πήραν πρόσφατα το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι κλάδοι στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα και αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην οικονομική μεγέθυνση είναι η βιομηχανία, ο τουρισμός, η ενέργεια και το αγρο-διατροφικό σύστημα.
Άλλοι τομείς με ανοδική πορεία, όπως η έρευνα και η τεχνολογική ανάπτυξη, οι υδατοκαλλιέργειες, οι εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, η δημιουργική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η σύγχρονη ελληνική δημιουργία, η φαρμακευτική βιομηχανία, η πληροφορική και οι επικοινωνίες, η διαχείριση των απορριμμάτων, το εμπόριο και οι υπηρεσίες εμπορευματικών μεταφορών επιδιώκεται επίσης να συμμετέχουν διακριτά στην ανάπτυξη.
Ομοίως, η εκπαίδευση και η διαρκής κατάρτιση αποτελούν εργαλεία μεταφοράς και διάχυσης γνώσεων και δεξιοτήτων, προσαρμογής στις απαιτήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού και διαρκούς αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού. Τέλος, μια αποτελεσματική και αποδοτική δημόσια διοίκηση, βασισμένη στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, θα στηρίξει σε σημαντικό βαθμό τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ανακοινώνει ότι υπεγράφησαν από τους αρμόδιους Επιτρόπους Περιφερειακής Πολιτικής και Κοινωνικών Υποθέσεων τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Οι δύο Επίτροποι ενέκριναν το σύνολο των προγραμμάτων που υπέβαλε η χώρα και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής (Τ.Σ.).
Αναλυτικότερα στις Περιφέρειες της χώρας, η κατανομή των πόρων αναμένεται να γίνει ως εξής:

Αττική
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 1,14 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 678,3 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 233,7 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ για την προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην περιφέρεια.
Το 18% των επενδύσεων επικεντρώνεται στην καινοτομία, τη χρήση των ΤΠΕ και την υποστήριξη των ΜμΕ στην Αττική. Αναμένεται ότι 250 επιχειρήσεις θα συνδεθούν με ερευνητικά ιδρύματα, ενώ θα υποστηριχθούν 3.800 ΜμΕ προκειμένου να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αναμένεται αύξηση των ιδιωτικών δαπανών για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία κατά 65%. Το 29% των επενδύσεων επικεντρώνεται στην ενεργειακή απόδοση και σε περιβαλλοντικά μέτρα όπως η διαχείριση λυμάτων, η ύδρευση, η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και η βιώσιμη αστική ανάπτυξη. 385.000 επιπλέον άτομα θα ωφεληθούν από μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. 65.000 επιπλέον άτομα θα εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και 85.000 επιπλέον άτομα θα έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας. Το 15% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στις μεταφορές και τη βελτίωση της περιφερειακής κινητικότητας: στο λιμάνι του Πειραιά, επέκταση γραμμών του τραμ και βασικών οδικών συνδέσεων. Το 25% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην προώθηση της ανάπτυξης δεξιοτήτων, την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων.

Στερεά Ελλάδα
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 190,05 εκατ. ευρώ, με στήριξη 74,2 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 20,7 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Περισσότερο από το 14% της περιφερειακής χρηματοδότησης θα διατεθεί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής, την υποστήριξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας και για τεχνολογικές επενδύσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Στερεά Ελλάδα. Το 25% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί σε βασικές υποδομές για την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα δίκτυα φυσικού αερίου σε αστικές περιοχές και επιχειρηματικά πάρκα. Το δίκτυο φυσικού αερίου αναμένεται να επεκταθεί σε περίπου 170.000 χρήστες.

Κρήτη
Συνολικές επενδύσεις: περίπου 434,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 289,6 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 58,2 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Το 12% των πόρων προορίζεται για την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ. Αναμένεται επίσης ετήσια αύξηση των επισκέψεων σε υποστηριζόμενους πολιτιστικούς και τουριστικούς χώρους κατά 135.000.
Το 60% των επενδύσεων προορίζεται για τη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων (75.000 επιπλέον άτομα) και των υδάτων (έως 30.000 επιπλέον άτομα). Η ανακύκλωση αναμένεται να αυξηθεί σε επιπλέον 70.000 τόνους αποβλήτων ετησίως.

Θεσσαλία
Η Θεσσαλία σχεδιάζει να υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 401 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 263,8 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 57 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Περισσότερο από το 15% των περιφερειακών πόρων θα διατεθεί για την ενίσχυση της καινοτομίας, και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων. Το 25% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην καλύτερη διαχείριση της ύδρευσης και της επεξεργασίας λυμάτων για 38.000 επιπλέον άτομα. Ένα επιπλέον ποσοστό 25% θα συμβάλει στην αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των πολιτών με τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιφέρειας, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας. Αναμένεται να υποστηριχθούν περισσότερα από 200 επιχειρηματικά σχέδια για κοινωνικές επιχειρήσεις.

Ήπειρος
Συνολικές επενδύσεις ύψους 325,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 226,5 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 34 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Το 13% των περιφερειακών πόρων θα διατεθεί για την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας. Το 40% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην ορθολογική διαχείριση της ύδρευσης και στη βελτίωση της επεξεργασίας λυμάτων για 30.000 επιπλέον άτομα.

Ιόνια Νησιά
Συνολικό ποσό: 226,92 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 155,5 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 26 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Το 40% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Το 15,5% των επενδύσεων θα στηρίξει τις βιώσιμες μεταφορές και την αντιμετώπιση των συγκοινωνιακών συμφορήσεων. Αναμένεται ότι το 2023 το συνολικό μήκος των αναβαθμισμένων οδών θα φτάσει τα 13 χλμ.

Δυτική Ελλάδα
Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 491 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 326,3 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 66,5 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Το 14% των πόρων προορίζεται για την καινοτομία και τη στήριξη των ΜΜΕ. Το 32% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στη διαχείριση αποβλήτων (θα ωφεληθούν 475.857 επιπλέον άτομα / στόχος ανακύκλωσης: 350.000 τόνοι αποβλήτων ετησίως) και στη διαχείριση υδάτων (παροχή καλύτερου νερού σε 36.000 επιπλέον κατοίκους). Το 26% των επενδύσεων θα διατεθεί για υποδομές μεταφορών.

Βόρειο Αιγαίο
Συνολικό ύψος των επενδύσεων: 301,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 214,5 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 26,8 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Το 13% των πόρων προορίζεται για την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Το 11% των πόρων θα αφιερωθεί στην κοινωνική ένταξη και τη βελτίωση της απασχόλησης. Το 42% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην ανακύκλωση αποβλήτων. Το 20% των πόρων θα επικεντρωθεί στις συνδέσεις μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών: θα εξυπηρετούνται περισσότεροι από 570.000 επιβάτες.

Νότιο Αιγαίο
Συνολικό ύψος των επενδύσεων: Περίπου 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 62 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 22 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Περισσότερο από το 13% των πόρων θα διατεθεί για την υποστήριξη των ΜΜΕ, της χρήσης των ΤΠΕ, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, με αναμενόμενη αύξηση του όγκου εξαγωγών της τάξης των 1,7 εκατ. ευρώ. Το 17% των πόρων θα διατεθεί για την κοινωνική ένταξη. Το 15% των πόρων θα διατεθεί ειδικά για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα μικρά νησιά της περιφέρειας, για το περιβάλλον, τις μεταφορές, την παιδεία και την περίθαλψη.

Κεντρική Μακεδονία
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 711,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 640,6 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 131,2 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Το 14% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Το 60% των πόρων θα διατεθεί για την «πράσινη» κινητικότητα, τη διασφάλιση χρηστής διαχείρισης στις περιοχές του δικτύου Natura 2000 και την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης για την προώθηση των θαλάσσιων μεταφορών, την αντιμετώπιση των προβλημάτων κυκλοφορίας και ρύπανσης, τη βελτίωση των αντιπλημμυρικών μέτρων για 300.000 επιπλέον κατοίκους, την αναβάθμιση των δικτύων μεταφορών για 445.000 επιπλέον άτομα, τη βελτίωση της ύδρευσης. Το 23% των πόρων θα επενδυθεί στην εκπαίδευση και στη βελτίωση της απασχόλησης.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 406 εκατ. ευρώ. Το 14% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της έρευνας και των επιχειρηματικών δεσμών που υποστηρίζουν την καινοτομία και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Το 53% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην ενέργεια / ενεργειακή απόδοση καθώς και στις περιβαλλοντικές προτεραιότητες. Το 18% των επενδύσεων θα αφορά την εκπαίδευση και τις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας.

Δυτική Μακεδονία
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 264,5 εκατ. ευρώ. Το 15% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ. Το 50% των πόρων θα διατεθεί για την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών. Το 30% των πόρων θα επενδυθεί στην επιχειρηματικότητα.

Πελοπόννησος
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 270,3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 160,8 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 55,5 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Το 15% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη της καινοτομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου