Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι γεγονός

Οι φίλοι του ντοκιμαντέρ έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι. Κι αυτό γιατί, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι γεγονός ξεκίνησε χθες 28 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου και θα διεξαχθεί στην Τρίπολη, την Καλαμάτα, τη Σπάρτη, τη Μεγαλόπολη και την Αμαλιάδα.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς των πόλεων όπου θα γίνουν οι προβολές και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των δήμων Τρίπολης, Σπάρτης, Μεγαλόπολης και Ήλιδας. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι ο διεθνής χαρακτήρας, η έμφαση στην εκπαιδευτική ζώνη για τους μαθητές και η διεξαγωγή σεμιναρίων για το ευρύ κοινό.
Για τη διοργάνωση του φεστιβάλ συνεργάζονται το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το CAID- Κέντρο κοινωνίας, επιστήμης και τέχνης, το Be there! Corfu Animation Festival, το Comicdom Press, το φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ «Αγών», η εταιρεία «Των Ανωνύμων- Αρχείο ερασιτεχνικού οπτικοακουστικού υλικού», το Καλλιτεχνικό στέκι Καλαμάτας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύπρου και το τμήμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, με τη συνδρομή της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Πρόκειται για ένα πανόραμα ντοκιμαντέρ της τελευταίας πενταετίας, τα περισσότερα βραβευμένα, χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα. Περιλαμβάνει 77 ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και άλλες 14 χώρες. Μεταξύ αυτών είναι 20 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού, οικολογικού και επιστημονικού χαρακτήρα για την εκπαιδευτική ζώνη.
Επίσης, στο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν επτά διαφορετικά σεμινάρια από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, έκθεση κόμικ, ενώ επίσημοι προσκεκλημένοι είναι οι σκηνοθέτες Simone Bitton από τη Γαλλία, Christian Rathner από την Αυστρία και η Ελληνοαμερικανίδα Alexandra Anthony, ενώ θα γίνει και συζήτηση μέσω skype με τον σκηνοθέτη της πολυβραβευμένης ταινίας The Act of Killing, Joshua Oppenheimer.
Στο πλαίσιο των σεμιναρίων και αφιερωμάτων, από ελληνικής πλευράς έχουν προσκληθεί οι σκηνοθέτες Μάνος Παπαδάκης από τη Θεσσαλονίκη, που θα δώσει διάλεξη με θέμα «Το ανεξάρτητο πολιτικοκοινωνικό ντοκιμαντέρ και η επίδρασή του στην κοινωνία» και ο Δ. Μπαβέλλας, ο οποίος, επίσης, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Γυρίζοντας ταινίες στην Ελλάδα σήμερα». Ακόμη, ο Αντώνης Μποσκοϊτης και ο Λευτέρης Ξανθόπουλος, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο και ο Νίκος Μητρογιαννόπουλος, που θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ερασιτεχνικά κινηματογραφικά αρχεία και η χρήση τους στην έρευνα και παραγωγή ντοκιμαντέρ». Τέλος θα πραγματοποιηθεί ένα εξάωρο εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Στο σχολείο με τα comics» από τη Λήδα Τσενέ, διδάκτωρ του τμήματος Επικοινωνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Για να δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ πατήστε εδώ
Σήμερα 29 Ιανουαρίου 2015 αξίζει να δείτε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Μάνου Παπαδάκη με τον συμβολικό τίτλο ¨ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ¨, που ερευνά τις συνθήκες κατά τις οποίες δημιουργήθηκε, εγκαταστάθηκε και λειτουργεί η πιο ¨βρώμικη¨ βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.
Τι μεθόδους και τακτικές χρησιμοποίησε για να πάρει τα σπίτια και χωράφια των ντόπιων κατοίκων ώστε να αναπτύξει τα ορυχεία της (νόμος περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης);
Πως οι διευθυντές και τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη παραπλάνησαν τους κατοίκους της περιοχής για να μην αντιδρούν (προσλήψεις και ο μύθος του ¨καλού γαμπρού¨);
Πόσο και πως το ίδιο το κράτος ευθύνεται στη διαμόρφωση του καθεστώτος λεηλασίας (παρανομίες και υπερβάσεις χωρίς επιπτώσεις);
Τι κερδίζει πραγματικά η περιοχή και τι πιθανότητες υπάρχουν να αποκατασταθεί (ανταποδοτικά οφέλη – τοπικός πόρος ανάπτυξης);
Πως ο καθένας από εμάς βοηθάει στη διαιώνιση της καταστροφής;
Βραβεία - Διακρίσεις:
• 14ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Βραβείο Ελληνικής Τηλεόρασης 3 (ΕΤ3)

ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ / EXPROPRIATION from SPiRTO PRODUCTIONS on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου