Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΟΟΣΑ: Το 40% των ασθενειών στις χώρες του Οργανισμού σχετίζονται με την ψυχική υγεία

Το 30% έως 40% όλων των ασθενειών και αναπηρίας στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ ) σχετίζονται με την ψυχική υγεία.
Αυτό αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ που τιτλοφορείται «Κατάλληλο μυαλό, κατάλληλη εργασία – Από τη θεωρία στην πράξη για την Ψυχική Υγεία και την εργασία».
Στην έκθεση υπάρχει η εκτίμηση πως το συνολικό κόστος από τα συγκεκριμένα προβλήματα ανέρχεται στο 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) των ευρωπαϊκών χωρών.
Για την Ελλάδα, αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο κόστος που ανέρχεται σε πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ, που ισοδυναμεί σχεδόν με το ποσό που αναζητεί η κυβέρνηση, για να εξοφλήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις της για τον Μάρτιο.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΟΟΣΑ, οι υπηρεσίες Υγείας και απασχόλησης σε όλες τις χώρες πρέπει να παρεμβαίνουν έγκαιρα ώστε να διασφαλίζεται ότι άτομα με ψυχικά νοσήματα μπορούν να βρουν δουλειά και να παραμείνουν στην εργασία σε βάθος χρόνου.
Είναι αυτονόητο πως εκτός από το οικονομικό, το προσωπικό κόστος για τους ψυχικά ασθενείς είναι πολύ μεγάλο, καθώς ακόμη και άνθρωποι με ήπιες έως μέτριες διαταραχές, όπως άγχος ή κατάθλιψη, αντιμετωπίζουν δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μείνουν άνεργοι, ενώ έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν συνθήκες φτώχειας και κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Υψηλό το τίμημα για τους πάσχοντες
«Τα θέματα Ψυχικής Υγείας οδηγούν σε ένα υψηλό τίμημα για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, για τους εργοδότες και την οικονομία» σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria και πρόσθεσε: «Οι πολιτικοί αντιδρούν με καθυστέρηση στο θέμα. Απαιτείται ισχυρή πολιτική ηγεσία, προκειμένου να υπάρξει μεταρρύθμιση και αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος.

Το στίγμα παραμένει
Παρά το ότι το πρόβλημα αναγνωρίζεται πλέον όλο και περισσότερο στις σύγχρονες κοινωνίες, το στίγμα γύρω από τις ψυχικές παθήσεις παραμένει.
Η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας. Η εμπειρία δείχνει ότι στις περισσότερες χώρες μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από μία δεκαετία από την εκδήλωση της ασθένειας και την έναρξη της κατάλληλης θεραπείας».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς η απουσία κατάλληλης αγωγής παρατηρείται πιο συχνά σε νέους.
«Κάθε μέτρο που λαμβάνεται στο σχολείο ή στον χώρο εργασίας, έχει καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας απόδοση, από το να περιμένει κανείς μέχρι ο πάσχων να εγκαταλείψει τη δουλειά ή την εκπαίδευσή του» υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. «Ακόμη και έτσι, έχει διαπιστωθεί ότι η παραμονή στο σχολείο ή την εργασία αποτελεί μέρος της λύσης, εφόσον παρέχεται παράλληλα η κατάλληλη υποστήριξη».
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την έκθεση, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αποτελεί η αναντιστοιχία μεταξύ των αναγκών που έχουν οι πάσχοντες και των παρεχομένων υπηρεσιών.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου